5 βιβλία που θα ήθελαν τα παιδιά σου να έχεις διαβάσει

20:40 29/9/2021 - Πηγή: iPop

Τα βιβλία είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις για οτιδήποτε χρειαστείς κάποιος άλλος εκεί έξω έχει γράψει για το θέμα που μπορεί να σε απασχολεί. Το μόνο που σου μένει είναι να βρεις το κατάλληλο βιβλίο που θα σου δώσει απαντήσεις στο θέμα που σε απασχολεί. Τα βιβλία για γονείς είναι πολύ βοηθητικά αλλά κάνουν μόνο τη μισή δουλειά. Σου δίνουν γνώσεις αλλά αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα τότε δεν θα δεις καμία διαφορά. Τα βιβλία αυτά καμιά φορά είναι σαν την φωνή της συνείδησης που σου ψιθυρίζουν πριν πετάξεις την ατάκα που σου έρχεται αμέσως στο

στόμα να πεις, «μην το πεις αυτό στο παιδί», πες κάτι άλλο. Βιβλία για γονείς χωρίς δράση δεν έχουν αποτελέσματα.

Pexels Δαμάζοντας τα νήπια

Ένα βιβλίο που διάβασα ευτυχώς πολύ νωρίς, γραμμένο από τον Δρ. Christopher Green και με έχει βοηθήσει πολύ γιατί αναλύει και δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλα τα θέματα που μπορεί να απασχολούν τους γονείς με παιδιά σε νηπιακή ηλικία. Θέματα συμπεριφοράς, πειθαρχία, ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια, αγωγή τουαλέτας, διαταραχές ύπνου κ.α.

Πώς κάνοντας νόμιμη την κοπάνα δίνουμε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά και γιατί χρειάζεται η μέρα κοπάνας;

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα

Η σειρά των βιβλίων της Hedvig Montgomery, είναι ουσιαστικά μια εγκυκλοπαίδεια, έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 4 τόμοι και μένει και άλλο ένα ακόμα που περιμένουμε να εκδοθεί. Το πολύ όμορφο στη σειρά είναι ότι η συγγραφέας είναι ψυχολόγος με πολυετή πείρα στην οικογενειακή συμβουλευτική και μητέρα.

Οι τόμοι είναι χωρισμένοι σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, ξεκινά με το 1ο βιβλίο «Η μαγεία να είσαι γονιός» που ουσιαστικά είναι η εισαγωγική γι αυτόν τον υπέροχο ρόλο της ζωής μας. Ο δεύτερος τόμος αφορά στην ηλικία 0-2 «Η εποχή των θαυμάτων» Ο τρίτος τόμος «Η εποχή της εξερεύνησης» για τις ηλικίες από το 2-6. Αυτήν την περίοδο τελειώνω τον τέταρτο τόμο για τις ηλικίες 6-13 «Συγκροτώντας ταυτότητα»

Έχοντας δύο παιδιά σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και ερχόμενη αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της ηλικίας αυτής βρίσκω πραγματική βοήθεια.

Τι σκέφτεται το παιδί μου;

Είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο και πραγματεύεται τις σκέψεις των παιδιών για θέματα που μπορεί να μας λένε αλλά κάποιες φορές δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Για τις φορές που χανόμαστε στη μετάφραση, μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτό το βιβλίο και να μέσα από τις εικόνες του και τον οδηγό που έχει να βρούμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Άπτεται θεμάτων για ηλικίες 2-7 αλλά έχει βγει και δεύτερο μέρος που αφορά στα έφηβα παιδιά.

Πρώτες βοήθειες για το μυαλό του παιδιού σας

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που έρχεται να ξεχωρίσει τα πράγματα, να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί το άγχος και τον φόβο. Με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο σου δίνει να καταλάβεις πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις φοβίες του παιδιού σου, αλλά και δικές σου αν θες και εσύ το χρειάζεσαι. Η συγγραφέας μας κάνει τις συστάσεις και μας βάζει λίγο στο παιδί που ήταν εκείνοι και τους φόβους που είχε στο μεγάλωμα της και τους εξηγεί και πώς ξεκίνησαν. Αξίζει το χρόνο σου, θα πάρεις μεγάλη αξία διαβάζοντας το.

Γιατί είναι πολύ οκ να μην έχεις όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Ένα εξαιρετικό βιβλίο του John Gottman, ο οποίος μίλησε για τη συναισθηματική νοημοσύνη, για την κατανόηση των συναισθημάτων και εξηγεί πολύ κατανοητά όλα αυτά τα θέματα. Πώς δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε στην άσχημη συμπεριφορά του παιδιού αλλά στο πώς να αντιμετωπίσουμε δείχνοντας αγάπη και κατανοώντας το συναίσθημά του.

Αυτά ήταν πέντε από τα βιβλία για γονείς που διάβασα και με βοήθησαν πολύ. Τα έχω στη βιβλιοθήκη μου και κάθε φορά που κάτι νέο προκύπτει τα συμβουλεύομαι και λαμβάνω τη βοήθεια που χρειάζομαι. Ωστόσο όπως όλα τα βιβλία έτσι και αυτά δεν δίνουν μαγικές λύσεις και δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα δουλέψουν όπως γράφουν τα βιβλία ή ότι τα παιδιά σου θα ενεργήσουν έτσι.

Σε κάθε βιβλίο που διαβάζουμε καλό είναι με διάκριση να κρατάμε αυτό που μας χρειάζεται και να μην θεωρούμε ότι η ζωή μας θέλει οδηγό. Δεν θέλει οδηγό είναι απρόβλεπτη είναι μοναδική και ο καθένας μας είναι ο καπετάνιος του δικού μας καραβιού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 βιβλία που θα ήθελαν τα παιδιά σου να έχεις διαβάσει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα