5 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

19:14 22/2/2021 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε, ένας μέσος άνθρωπος κάνει κατά μέσο όρο 6.200 σκέψεις την ημέρα. Αυτό το νούμερο είναι πραγματικό και δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση, εάν σκεφτούμε πόσα διαφορετικά πράγματα σκεφτόμαστε καθημερινά! Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και μ’ αυτή την αφορμή σου προτείνουμε 5 βιβλία που αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Όλα τα εν λόγω βιβλία καταρρίπτουν μύθους, ξεκαθαρίζουν μερικές παρανοήσεις και σε αναγκάζουν να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Άλλωστε,

τα καλύτερα βιβλία είναι εκείνα που αναδιαμορφώνουν ολόκληρη την κατανόησή σου για την πραγματικότητα, τους ανθρώπους, τη ζωή, ακόμη και τον εαυτό σου.

5 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

Thinking, Fast and Slow (Σκέψη, αργή και γρήγορη)

«Ο DANIEL KAHNEMAN, στον οποίο το 2002 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το δημιουργικό του έργο στην ψυχολογία, με το οποίο αμφισβήτησε το ορθολογικό μοντέλο περί κρίσεων και λήψης αποφάσεων, είναι ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας. Οι ιδέες του έχουν ευρεία απήχηση σε πολλά πεδία —των οικονομικών, της ιατρικής και της πολιτικής συμπεριλαμβανομένων—, αλλά, μέχρι σήμερα, αυτές και τα πορίσματα της πολύχρονης έρευνάς του δεν είχαν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο.

Στο πολυαναμενόμενο έργο του Σκέψη, αργή και γρήγορη, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στον ανθρώπινο νου και μας εξηγεί τα δύο συστήματα που καθοδηγούν τον τρόπο σκέψης μας: το Σύστημα 1 είναι γρήγορο, διαισθητικό και συναισθηματικό· το Σύστημα 2 είναι πιο αργό, συνετό και έλλογο. Μας αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες —αλλά και τα ελαττώματα και τις στρεβλώσεις— της σκέψης μας και προβάλλει τη μεγάλη επιρροή των διαισθητικών εντυπώσεων στη συμπεριφορά μας.

Ο αντίκτυπος της αποστροφής ζημίας και της υπερβολικής εμπιστοσύνης στις εταιρικές στρατηγικές, οι δυσκολίες της πρόβλεψης για το τι θα μας κάνει ευτυχισμένους, οι προκλήσεις της κατάλληλης πλαισίωσης των κινδύνων στη δουλειά και στο σπίτι, η ισχυρή επίπτωση των γνωστικών μεροληψιών στα πάντα —από το παίξιμο στο χρηματιστήριο μέχρι τον προγραμματισμό των διακοπών—, όλα μπορούν να κατανοηθούν γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα δύο συστήματα σχηματίζουν τις κρίσεις και τις αποφάσεις μας.

Algorithms to Live By

Μια συναρπαστική εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι αλγόριθμοι υπολογιστών μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή. Τι πρέπει να κάνουμε ή να αφήσουμε αναπόφευκτα, σε μια μέρα ή μια ζωή; Εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο οι γνώσεις από αλγόριθμους υπολογιστών μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή, το “Algorithms To Live By” βοηθά στην επίλυση κοινών προβλημάτων λήψης αποφάσεων και στον φωτισμό της λειτουργίας του ανθρώπινου νου. Πότε πρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών εργασιών και πόσες εργασίες πρέπει να αναλάβετε αρχικά; Ποια ισορροπία νέων δραστηριοτήτων και γνωστών αγαπημένων είναι η πιο ικανοποιητική;

Ο αναγνωρισμένος συγγραφέας Brian Christian και ο επιστήμονας Tom Griffiths δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν για υπολογιστές, σε θέματα από την εύρεση του συζύγου σας έως την εύρεση ενός χώρου στάθμευσης, από την οργάνωση των εισερχομένων σας έως την κατανόηση της λειτουργίας της μνήμης. Όπου έχετε ένα δίλημμα, έχουν έναν κανόνα και κάθε συναρπαστικός αλγόριθμος μετατρέπει τη σοφία της επιστήμης των υπολογιστών σε στρατηγικές για την ανθρώπινη ζωή.

Πώς ένα μόνο χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου και τον τρόπο σκέψης σου

Zero to One (Από το μηδέν στο ένα: Πώς οι τεχνολογικές startups χτίζουν το μέλλον)

Είναι πιο εύκολο να αντιγράψεις κάτι, παρά να φτιάξεις κάτι καινούργιο. Όταν βελτιώνουμε πράγματα που έχουν ήδη κάνει άλλοι, πηγαίνουμε τον κόσμο από το 1 στο n. Όταν όμως δημιουργούμε κάτι εντελώς νέο, πηγαίνουμε από το 0 στο 1. Η πράξη της δημιουργίας του καινούργιου είναι μοναδική, και το αποτέλεσμα είναι πάντα φρέσκο και παράξενο.

Αυτό το βιβλίο είναι η χαρτογράφηση της πορείας από το μηδέν στο ένα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχεδιασμός των αντικειμένων της καθημερινότητας

Όταν έχετε προβλήματα με αντικείμενα –είτε δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν πρέπει να σπρώξετε ή να τραβήξετε μια πόρτα είτε σας βασανίζουν τα καπρίτσια των προϊόντων της σύγχρονης βιομηχανίας υπολογιστών και ηλεκτρονικών– το λάθος δεν είναι δικό σας. Μη ρίχνετε το φταίξιμο στον εαυτό σας: να θεωρείτε υπεύθυνο τον σχεδιαστή. Είναι λάθος της τεχνολογίας ή, ακριβέστερα, του σχεδιασμού…

Όταν πρωτοβλέπουμε ένα αντικείμενο που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μας, από πού καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε; Πώς καταφέρνουμε να χειριστούμε δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, πολλά από τα οποία τα συναντάμε μόνο μια φορά; Η ερώτηση αυτή με έσπρωξε να γράψω αυτό το βιβλίο που κρατάτε. Η απάντηση, συμπέρανα γρήγορα, ήταν ότι η εμφάνιση της συσκευής πρέπει να προσφέρει τις κρίσιμες νύξεις που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της –οι γνώσεις πρέπει να βρίσκονται τόσο στο κεφάλι όσο και στον κόσμο

Σε αυτή τη διασκεδαστική και διδακτική ανάλυση, ο γνωσιακός επιστήμονας Donald A. Norman εξυμνεί τη σχεδιαστική αρτιότητα ως το σημαντικότερο κλειδί για την ανάκτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε ό,τι αφορά την άσκηση επιρροής στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Αυτή η αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση του βιβλίου «Σχεδιασμός των αντικειμένων της καθημερινότητας», εμπλουτισμένη με μια νέα εισαγωγή από το συγγραφέα, αποτελεί πολύτιμο εγχειρίδιο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει πώς και γιατί ορισμένα προϊόντα ικανοποιούν τους καταναλωτές ενώ άλλα τους εκνευρίζουν.

Στην πλάνη του τυχαίου

Ο κρυφός ρόλος της τύχης στη ζωή και τις αγορές!

Το Στην Πλάνη του Τυχαίου, που επιλέχτηκε από την Amazon.com και τη Financial Times ως ένα από τα καλύτερα βιβλία μάνατζμεντ της χρονιάς, έγινε αμέσως κλασικό. Έχει ήδη εκδοθεί σε 14 γλώσσες και ο τίτλος του βιβλίου είναι παντού αναγνωρίσιμος. Όταν κανείς διαβάζει ενθουσιώδεις κριτικές για το βιβλίο, καταλαβαίνει ότι δεν είναι τυχαίο που έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα