Ζημιές 290 δισ. δολαρίων άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα στη Φλόριντα

18:22 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικά προβλήματα και καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα μετά το πέρασμά του από τη Φλόριντα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το ποσό που θα χρειαστεί για την επιδιόρθωση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας σε συνδυασμό με τις εργασίες αποκατάστασης από το πέρασμα του Χάρβεϊ, θα φτάσει τα 290 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντας, το 60% των σπιτιών έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ 30.000 άνθρωποι από άλλες πολιτείες εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

About 60% of Florida

is still without power, Gov. Scott says; 30K individuals from other states working to help get power back on pic.twitter.com/yKmEXtPvjO

CBS News (@CBSNews) September 12, 2017

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ ανακοίνωσε ότι το ένα τέταρτο των σπιτιών στο αρχιπέλαγος των Κις, στη νότια Φλόριντα, καταστράφηκε.

«Η αρχική εκτίμηση –και για αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να φύγουν, εξαιτίας της πλημμυρίδας από τη θύελλα– δείχνει ότι το 25% των σπιτιών στα Κις καταστράφηκαν και το 60% έχει υποστεί ζημιές» είπε ο Λονγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το μεσημέρι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ μετέβησαν στα νησιά των Αντιλλών για να διαπιστώσουν το εύρος των ζημιών από το πέρασμα του τυφώνα.

Η γαλλική, η ολλανδική και η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να στείλουν ενισχύσεις στα συνεργεία διάσωσης και την αστυνομία στα νησιά που βυθίστηκαν στο χάος και σε μερικές περιπτώσεις παραδόθηκαν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα.

Κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη, ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως «η πρόβλεψη υπήρξε πλήρης».

Η κυβέρνηση «αποκρίθηκε αμέσως μόλις δόθηκε η πληροφορία, άρα πολλές ημέρες πριν, και συνεχώς καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης αυτής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στους δημοσιογράφους, στην πίστα του αεροδρομίου.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται από την πλευρά του στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Ανγκουίλα.

Τόσο η Ολλανδία όσο και η Γαλλία έθεσαν σε λειτουργία γέφυρες από αέρος και θαλάσσης. Περίπου 85 τόνοι τροφίμων, ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και 2,2 τόνοι φαρμάκων έχουν ήδη μεταφερθεί στα νησιά.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας αναμένεται να επισκεφθεί τα νησιά Σάμπα και Άγιος Ευστάθιος αφού πέρασε τη νύχτα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου. Συνοδευόμενος από τον Oλλανδό υπουργό Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, συνάντησε κατοίκους και παρακολούθησε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξέφρασε τον συγκλονισμό του.

«Από το αεροπλάνο είδα πράγματα που δεν έχω δει ποτέ. Έχω δει πόλεμο και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό Ερυθρό Σταυρό, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των κτιρίων στο ολλανδικό τμήμα του γαλλοολλανδικού νησιού Άγιος Μαρτίνος έχει καταστραφεί και τουλάχιστον το 90% εξ αυτών έχουν υποστεί ζημιές από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Άλλαξε το χρώμα της Καραϊβικής ο τυφώνας Ίρμα – Χάος και καταστροφή

Keywords
Τυχαία Θέματα