Το παράξενο σύμπαν των Ζαν Πιερ Ζενέ και Μαρκ Καρό σε μια μοναδική έκθεση

17:02 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

O ένας προέρχεται από τον κόσμο των κόμικς. Ο άλλος από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων αλλά αυτό που τους συνδέει είναι ο κινηματογράφος. Ο λόγος για τους Μαρκ Καρό και Ζαν Πιερ Ζενέ που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά με τις ταινίες «Ντελικατέσεν«, «Αμελί» και «Η πόλη των χαμένων παιδιών«. Ο εκθεσιακός χώρος Halle Saint-Pierre στο Παρίσι (18ο διαμέρισμα) τους αφιερώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2018.

Η έκθεση CARO / JEUNET προσκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει το φαντασμαγορικό και παράξενο κόσμο των δύο

καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει κοστούμια, πρωτότυπα αντικείμενα, όπως ο νάνος κήπου και το άλμπουμ φωτογραφιών της Αμελί, σενάρια, φωτογραφίες, κολάζ, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Η φαντασία, το μαύρο χιούμορ, η ονειρική ποίηση και ο ρεαλισμός δημιούργησαν ένα μοναδικό σύμπαν όπου οι λεπτομέρειες αποτελούν ξεχωριστή σημασία.

«Σε όλες τις ταινίες που έχουμε δημιουργήσει μαζί ή ξεχωριστά, τα αντικείμενα είχαν πάντα μια δεσπόζουσα θέση. Μαριονέτες, μηχανές Steampunk, μπαρόκ κοστούμια, γιγαντιαίοι εξωγήινοι, εμβληματικά αντικείμενα, σχέδια, κόμικς και εικονογραφήσεις του Μαρκ Καρό «, εξηγεί ο Ζαν Πιερ Ζενέ.

Αυτοδίδακτος σκηνοθέτης, o Ζενέ γοητεύτηκε από πολύ νωρίς από τον κόσμο του σινεμά και ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας τηλεοπτικές διαφημίσεις, βιντεοκλίπ και ταινίες μικρού μήκους. Το 1974 γνωρίστηκε με τον σχεδιαστή-ζωγράφο Μαρκ Καρό με τον οποίο έκανε τρεις μικρού μήκους ταινίες κινούμενων σχεδίων. Το 1991 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την σκοτεινή και σουρεαλιστική ταινία «Ντελικατέσεν». Στη συνέχεια συνεργάστηκαν στην ταινία «Η πόλη των χαμένων παιδιών». Το 1997, ο Ζενέ φεύγει για το Χόλυγουντ για να σκηνοθετήσει το τέταρτο μέρος της σειράς «Alien». Η μεγάλη εμπορική επιτυχία για το τρομερό δίδυμο έρχεται το 2001 με την «Αμελί».

Keywords
Τυχαία Θέματα