Υποχρέωση των κτηνοτρόφων η ενημέρωση αρμόδιων υπηρεσιών για τα νεκρά ζώα

16:06 24/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι κτηνοτρόφοι θα βαρύνονται για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, βοοειδών, αιγών και προβάτων, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Αυτό επεσήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κόκουρας ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για τα αιγοπρόβατα 20 λεπτά το ζώο και για τα βοοειδή ένα ευρώ το ζώο. Τα χρήματα

που αντιστοιχούν σε κάθε κτηνοτρόφο θα παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις που θα εισπράττουν με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ.

«Πληρώνουμε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ και δεν αντέχουμε να πληρώσουμε κι άλλα χρήματα. Ας τα πάρουν από τον ΕΛΓΑ τον οποίο χρυσοπληρώνουμε και δεν αποζημιωνόμαστε για τη ζημιά που παθαίνουμε στο ζωικό κεφάλαιο, ούτε για τις ασθένειες που βλάπτουν τα ζώα μας», σημείωσε ο κ. Κόκουρας που κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκύψει πάνω από τα σοβαρά προβλήματα της κτηνοτροφίας.

Το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων μέχρι πρότινος γίνεται δωρεάν και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Η μόνη υποχρέωση των κτηνοτρόφων ήταν να απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία η στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 8960100 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Υποχρέωση του κτηνοτρόφου είναι να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση:

α)ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου β)έδρα εκμετάλλευσης γ)κωδικός εκμετάλλευσης δ) αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες η και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκμετάλλευσή τους.

-ηλικίας άνω των 18μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα

-ηλικίας άνω των 24 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία η 3ες χώρες και ηλικίας άνω των 48 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ε.Ε.

Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα