Διαβήτης και κλιματική αλλαγή – Σχέση αλληλεξάρτησης

16:06 24/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Care & Research, μεταξύ 1996 και 2009, η αύξηση της θερμοκρασίας, συνδέεται με την αύξηση των ατόμων που παρουσίασαν διαβήτη.

«Μας εξέπληξε το μέγεθος αποτελέσματος», αναφέρει ο Lisanne Blauw, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Leiden και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπολογίσαμε πως η αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ», τόνισε.

Ωστόσο, η μελέτη απλά αποκαλύπτει τη

σύνδεση μεταξύ της αλλαγής κλίματος και του διαβήτη. Δεν δείχνει απαραίτητα ότι ο διαβήτης προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν τον διαβήτη Τύπου 2 είναι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και το εάν υπάρχει ιστορικό ασθένειας στην οικογένεια.

«Πιστεύω ότι η κατανάλωση θερμίδων και το βάρος είναι ίσως οι μεγαλύτεροι παράγοντες »,αναφέρει δόκτωρ Άντριαν Βέλα, ενδοκρινολόγος ο οποίος έχει κάνει έρευνα για τον διαβήτη τύπου 2 στη Mayo Clinic.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών των Γκουάμ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, μεταξύ 1996 και 2009. Τα στοιχεία προέρχονται από το σύστημα Behavioral Risk Factor επιτήρησης του CDC.

Πληροφορίες σχετικά με τη πτώση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και της παχυσαρκίας συγκεντρώθηκαν μέσω της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, υπήρξε αύξηση περίπου 4% της συνολικής εμφάνισης διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Ταυτόχρονα η παγκόσμια επικράτηση της δυσανεξίας στη γλυκόζη αυξήθηκε κατά 0,17% ανά αύξηση ενός βαθμού Κελσίου της θερμοκρασίας.

Η μελέτη ερευνά μια υπόθεση που αφορά τον τρόπο κατά τον οποίο οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να ενεργοποιήσουν ένα είδος σωματικού λίπους που ονομάζεται καφέ λίπος, ή καφέ λιπώδης ιστός.

«Η λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού είναι να κάψει λίπος για να παράγει θερμότητα, η οποία είναι σημαντική για να εμποδιστεί η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της εκθέσεως σε ψύχος. Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι το καφέ λίπος παίζει ένα ρόλο στον μηχανισμό υποκείμενες τη συσχέτιση μεταξύ εξωτερικής θερμοκρασίας και του διαβήτη», δήλωσε ο Blauw. «Σε θερμότερα κλίματα, το καφέ λίπος ενεργοποιείται λιγότερο το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη».

Από την άλλη πλευρά, ο Βέλα είπε ότι το καφέ λίπος δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο μεταβολισμό του ανθρώπου.

«Επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη – όπως (καρδιαγγειακά νοσήματα), εγκεφαλικό επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια , κοστίζουν ζωές και χρήματα. Οι νοσηλείες από αυτές τις επιπλοκές είναι επίσης υπεύθυνες για την ένταση της ενέργειας και την αύξηση των εκπομπών (αερίων του θερμοκηπίου),» σύμφωνα με την έκθεση.

Στην περίληψη, οι συγγραφείς έγραψαν, «Εμείς ως γιατροί που εκπροσωπούμε πάνω από το ήμισυ των γιατρών του έθνους – νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε με όλους την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις στην υγεία της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: CNN
Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή
Φωτογραφία: AP Photo/Nam Y. Huh

Keywords
Τυχαία Θέματα