Β. Βαγιωνάκη: Η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής (video)

08:46 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε νομοθετικό και σε πρακτικό επίπεδο όσον αφορά τους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου κτλ, επεσήμανε η κα Βαγιωνάκη στην κρίσιμη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου υπήρξε ενημέρωση από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Η κα Βαγιωνάκη σημείωσε πως: «Από τη Βουλή έχει έρθει και έχει ψηφιστεί ένα πλαίσιο νομοθετημάτων

που προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα ελέγχων. Το παραπάνω νομοθετικό πλέγμα αφορά την αναδιοργάνωση των τελωνειακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, έχουμε νέο εξοπλισμό που σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν και επιπρόσθετα εμπλουτίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέρα με τη μέρα υιοθετώντας νέα όλο και πιο βελτιωμένα λογισμικά που επιτρέπουν τη διασταύρωσή στοιχείων, ανάλυση του οικονομικού προφίλ πολιτών με τις αντίστοιχες καταθέσεις τους κτλ. Αυτά είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστά.

Πολλές φορές όμως, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ της νομοθέτησης και της εφαρμογής της στην πράξη»

Στο σημείο εκείνο η κα Βαγιωνάκη παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για να αναδείξει το γεγονός πως παρά την αύξηση των ελέγχων και των προστίμων, τα χρήματα που εισρέουν στα δημόσια ταμεία δεν είναι ανάλογα: «Στην προκειμένη, παρατηρούμε πως είναι εξαιρετικά θετική η εικόνα της δραστηριότητας των υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρω διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα, πως το 2016 έγιναν 66.661 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης (αύξηση 75% σε σχέση με το 2015) και 8.175 έλεγχοι δίωξης από τις κινητές ομάδες ελέγχου. Αντίθετα, δεν είναι ενθαρρυντική η εικόνα όσον αφορά στην εισπραξιμότητα, καθώς παρά τη μεγάλη αύξηση των ελέγχων και τη συνακόλουθη αύξηση των καταλογιστικών πράξεων και του ύψους των αντίστοιχων καταλογισθέντων ποσών (όπου εδώ υπάρχει αύξηση 90% σε σχέση με το 2015), οι εισπράξεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές και δε φτάνουν τα επίπεδα του 2015 (50% κάτω από του 2015)».

Η κα Βαγιωνάκη ζήτησε την ερμηνεία του κ. Πιτσιλή για το φαινόμενο, ενώ ζήτησε να μάθει τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές για να βοηθήσουν.

Επιπλέον, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε και στα έσοδα από τις λίστες Λαγκάρτντ, Μπόργιανς ζητώντας να μάθει πως προχωρούν οι έλεγχοι: «δύο χρόνια μετά δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πώς προχωρούν οι έλεγχοι, τι αποτελέσματα έχουν και σε τι βαθμό μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και να δικαιώνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Υπήρξε μια σχετική κινητικότητα και μια ενημέρωση στον πρώτο χρόνο της δικής μας διακυβέρνησης, αλλά από τότε δεν ενημερωνόμαστε».

Η κα Βαγιωνάκη ζήτησε πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση για τους στόχους της υπηρεσίας και το πώς σκοπεύει να τους εκπληρώσει.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε δύο θέματα που αφορούν τα Χανιά. Συγκεκριμένα στην ανάδειξη προϊσταμένου στη ΔΥΟ Χανίων, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα εισπραξιμότητας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην Χημική υπηρεσία Χανίων λέγοντας πως σε αυτήν υπηρετούν ένας χημικός κι ένας αποσπασμένος τεχνολόγος τροφίμων, ζητώντας να μεταφερθεί κι άλλος ένας χημικός τουλάχιστον το επόμενο διάστημα.


Πιτσιλής: Προτεραιότητα οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που αφορούν την λίστα Λαγκάρντ αλλά και την λίστα Μπόργιανς αποτελούν βασική προτεραιότητα της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων σύμφωνα με όσα δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
‘Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε οι έλεγχοι αυτοί «έχουν προτεραιοποιηθεί μαζί με τις υπόλοιπες εισαγγελικές παραγγελίες» και πλέον «συσχετίζονται και με το λογισμικό» που έχει στην διάθεση της η αρχή. Σημείωσε ότι «οι έλεγχοι αυτού του είδους είναι χρονοβόροι» όμως «επιταχύνεται η διαδικασία». Όπως ανέφερε ο Γ.Πιτσιλής παλιότερα «ένας έλεγχος μπορούσε να κρατήσει 8 με 10 μήνες» ενώ σήμερα «με το λογισμικό μένουμε στις κινήσεις που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ζητήματα της παραγραφής των αδικημάτων και τις φερόμενες ως απαιτήσεις των δανειστών για το θέμα, ο Γ. Πιτσιλής επισήμανε ότι «η συμφωνία με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό» και συνολικά το θέμα «μπήκε σε μια πολύ πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση των δανειστών»
Τέλος, για τα θέματα των Χανίων απάντησε πως θα τα εξετάσει προσεκτικά το επόμενο διάστημα.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα