Εντός της μέρας αναμένεται η επιστολή Λ/σιας σε Γκουντέρες

Η οργή της Λευκωσίας για την απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα διατυπώνεται και σε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, η οποία θα διαβιβαστεί τελικά σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω της επιστολής, καταγγέλλει, κυρίως, τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω, μάλιστα,

των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, υπάρχει ένα προσχέδιο επιστολής, το οποίο αναμένεται να δει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και να το εγκρίνει δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.Ίσως, να διαβιβαστεί, εντός της ημέρας, πρόσθεσε.

Δείτε εδώ σχετικά: Έιντε: Προ μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης οι συνομιλίες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθιστά σαφές ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι ενδείξεις μη εποικοδομητικής και αρνητικής στάσης της Τουρκίας, που πλήττουν τις συνομιλίες και αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Άγκυρα κάθε άλλο παρά λύση επιθυμεί.Θέμα Έιντε αναμένεται να θέσει προσωπικά στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Antόnio Guterres, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Πεκίνο, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να συζητήσει μαζί του και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι δυσαρέσκεια για την στάση του Έσπεν Μπαρθ Έϊντε έχει διατυπώσει και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε επιστολή, που εστάλη τον περασμένο μήνα στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ διατύπωσε την άποψη ότι ο κ. Έιντε έφτασε στο σημείο να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό της Άγκυρας, προωθώντας την θέση της Τουρκίας να ισχύσουν, μετά από πιθανή λύση στο Κυπριακό, και για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, οι 4 ελευθερίες διακίνησης προσώπων, αγαθών, εγκατάστασης, και απόκτησης περιουσίας, που αφορούν πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε, θέμα, που η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σε νέο άδειασμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ προέβη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και με συνέντευξή του την Κυριακή στην αθηναϊκή εφημερίδα Real News, κατηγορώντας τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι προσπαθεί να εκλογικεύσει τα άστοχα, κατά την έκφραση του, αιτήματα της άλλης πλευράς, στους ηγέτες της Ε.Ε., ξεφεύγοντας από τις αρμοδιότητες του ρόλου του.

Στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αν και η συνάντηση αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στα πρόθυρα είτε σημαντικής προόδου, είτε κατάρρευσης, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Χαλκίν Σεσί.

Keywords
Τυχαία Θέματα