Β. Αποστόλου: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του αγροτικού τομέα

17:13 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

H χώρα βγαίνει από την κρίση και στη νέα εποχή ο αγροτικός τομέας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist στη Λάρισα. Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης τους κτηνοτρόφους οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία, ότι θα προχωρήσει η

ίδρυση της διεπαγγελματικής για τη φέτα ενώ δεσμεύθηκε και για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ο κ. Αποστόλου, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η αυστηρή στοχοθέτηση της χρήσης και η άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ αποτελεί βασική πρόκληση στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε τις εξής απόψεις – μηνύματα: να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ, και να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε «πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση».
Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 5,6 δις Ευρώ (4,7 δις κοινοτικοί και 0,9 δις εθνικοί). Όπως είπε, συνολικά ως σήμερα έχουν προκηρυχθεί 2,3 δις €, ενώ 1,5 δις € θα απορροφηθούν σε συνεχιζόμενα από τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο έργα, που σημαίνει ότι το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχει δεσμευτεί.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ευρύτερα, το μέλλον του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα θα οριοθετηθεί από τις εξής τρεις παραμέτρους:
-Ÿ Το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα αποφασιστεί για το ταμείο συνοχής σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Κορυφής
-Ÿ Τη συνολική στρατηγική για τη νέα ΚΑΠ που θα χαραχτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας
-Ÿ Τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα διευθετήσεως των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του», σημείωσε αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων κατά την εισήγησή του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικόητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης.
Δίνοντας μια εικόνα της σημερινής συνολικής οφειλής των αγροτικών δανείων, υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό αφορά 1,51 εκ. ευρώ σε 39.261 αγροτικά δάνεια.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Επίσης, «αποφασίστηκε η δημιουργία call center από την PQH, με σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των δανειοληπτών». Τέλος, «βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο στάδιο συσκέψεων αναφορικά με τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Στο τοπίο που διαμορφώνεται για την αγροτική πολιτική στην Ευρώπη με την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και κυρίως μετά τις ανακοινώσεις για το μέλλον της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) επικεντρώθηκε ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Η μείωση για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ θα είναι τελικά κάτι λιγότερο από 4%, ανέφερε ο κ. Χανιώτης. Η στρεμματική ενίσχυση για πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα είναι διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι για τη μετά το 2020 εποχή. Το νέο περιβάλλον τιμών, τα νέα δεδομένα του εμπορίου, όπου διμερείς συμφωνίες παίρνουν προτεραιότητα έναντι του ΠΟΕ, και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική δράση είναι τρεις αλλαγές που θα χαρακτηρίσουν το τοπίο στον γεωργικό και διατροφικό τομέα τα επόμενα χρόνια. Αφ’ ετέρου, ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας προέρχεται κυρίως από τη μείωση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα και λιγότερο από την έρευνα, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Βασικές προτεραιότητες για την ΚΑΠ του αύριο θα είναι η περιβαλλοντική και κλιματική δράση, η πιο στοχευμένη στήριξη, η μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας και η αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Ε.Ε., κρατών μελών και παραγωγών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει ένα «Σχέδιο Σωτηρίας» της αγροτικής παραγωγής, επεσήμανε κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα η βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία μίλησε για «λανθασμένο μείγμα πολιτικών που δυστυχώς καθρεφτίζεται στην κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% το 2016 σε σχέση με το 2015».
Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε θέσεις όπως η επιστροφή «από το σημερινό άναρχο τοπίο» σε καθεστώς πλήρους ελέγχου για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, άμεση ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στους πραγματικούς κατά προτεραιότητα δικαιούχους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, και αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων χωρών, όπως του γαλλικού μοντέλου για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από αθέμιτες πρακτικές.
«Μειώνουμε τον συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29-20% σε 2 χρόνια, εξορθολογίζουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με αναπτυξιακά κριτήρια, και εγγυόμαστε άριστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού κεκτημένου Α’ και Β’ πυλώνα καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή, αναφερόμενη στη «δέσμευση της ΝΔ» για την ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα