Γ. Σταθάκης: Κεντρικής σημασίας το ενεργειακό των νησιών

16:17 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι διαδικασίες για την διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη Μυτιλήνη, αναπτύσσοντας την πολιτική για την ενέργεια, στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Βόρειο Αιγαίο. Όπως είπε «στόχοι της ΕΕ, είναι μέχρι το 2030 να έχει μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση ενέργειας και από το σύνολο της ενέργειας το

30% να προέρχεται από ΑΠΕ. Μέσα στο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και θα υποβληθεί εγγράφως στην ΕΕ. Το τμήμα των νησιών, μέσα σε αυτή την πρόκληση, αποτελεί κεντρικής σημασίας πρόβλημα. Τα νησιά σήμερα με τον τρόπο που παράγουν ενέργεια, κοστίζουν 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σε ένα σύνολο 5,6 δις. Κόστος όχι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό».

«Το πρόβλημα αυτό, όπως είπε ο κύριος Σταθάκης , έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται με τα έργα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα , που θα συνεχιστεί επιταχυνόμενη μέχρι το 2023. Ξεκίνησαν οι Κυκλάδες, ακλούθησε η Κρήτη και έπονται τα Δωδεκάνησα. Όμως οι πιθανές διασυνδέσεις για το Βόρειο Αιγαίο έχουν ακόμα ωριμάσει.

Στη νησιωτική χώρα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τα «έξυπνα νησιά» που από το Βόρειο Αιγαίο έχουν ενταχθεί η Ικαρία και ο Αη Στράτης που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν αλλά με ΑΠΕ θα αυτονομηθούν ενεργειακά. Μία άλλη πρωτοβουλία είναι αυτή που ξεκίνησε από την Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ που αφορά τις νησιωτικές χώρες και προσπαθεί να αναπτύξει αυτόνομα συστήματα παραγωγής ΑΠΕ, με νέους πόρους και αξιοποίηση πιο σύνθετων συστημάτων. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα ένας μεγάλος αριθμός νησιών θα μπορέσει να ενταχθεί, είπε ο κύριος Σταθάκης χωρίς να εξειδικεύσει τίποτα περισσότερο για το Βόρειο Αιγαίο.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας επίσης είπε ο κύριος Σταθάκης δεν πάμε καλά και ενημέρωσε για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά και κυβερνητικά κτίρια με έναν αρχικό προϋπολογισμό 2 δις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα