Β. Αποστόλου: Έχουμε αναλάβει το μεγάλο φορτίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

23:07 1/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν μέσω κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών από τους αγρότες, ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εγκαινίασε την Πέμπτη την 27η Διεθνή Έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αποστόλου στην ομιλία του τόνισε ο αγροτικός χώρος δείχνει ότι έχει δυνατότητες να αποτελέσει «το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις,

λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, ότι «θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες» και ότι «σημείο αναφοράς» της κυβερνητικής πολιτικής «θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους». «Η ψυχή μας είναι κοντά τους» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο, γιατί όλα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα στοιχεία της Eurostat που μιλούν για άνοδο του αγροτικού εισοδήματος», αλλά από τα στοιχεία του ελλείμματος στο εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, τα οποίο από περίπου δύο δισ. ευρώ, που ήταν πριν δύο – τρία χρόνια «οδεύει αυτή τη χρονιά προς μηδενισμό».

«Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουμε αυτή την πορεία που προανέφερα και έχουμε πόρους, γύρω στα 5,6 δισ., από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κυρίως όμως έχουμε ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν αυτή την πορεία» είπε ο υπουργός, απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το σύνολο των μέτρων» για τον πρωτογενή τομέα, που έχει προκηρυχθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ενώ περισσότερα από 3,8 δισ., δηλαδή, το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχουν δεσμευτεί». Πρόσθεσε, ότι σχετικά με τις πληρωμές για το 2016-7 αυτές ξεπέρασαν το 1,5 δισ., δηλαδή το 31%.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε, ότι μέσα στο 2018 θα υπάρξει ενεργοποίηση και των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με πόρους από 3-7% από αυτό για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση, τα σχέδια βελτίωσης και ιδιωτικών δράσεων προγραμμάτων Leader.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η συνεργασία και τα αποτελέσματα σχετικών μελετών που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «ώστε μέσα στο 2018 να οδηγηθούμε στη σύσταση του αντίστοιχου ταμείου στήριξης των επενδύσεων στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης».

Υπογράμμισε δε ότι η «ποιοτική υπόσταση» των ελληνικών προϊόντων «έχει φτάσει στα πέρατα της γης» και είναι το «ισχυρότερο όπλο» που διαθέτει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με κατάλληλες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «όλα δείχνουν ότι η χώρα μας το 2018 βγαίνει από την κρίση. Στην πορεία αυτή, η συμβολή μας θα είναι ουσιαστική, όχι μόνο γιατί ο αγροτικός χώρος έχει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να πρωταγωνιστήσει, ούτε γιατί έχουμε τους πολύτιμους πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης – που ασφαλώς τους χρειαζόμαστε- αλλά γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ελλήνων αγροτών».

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε τη φετινή Agrotica τη «μεγαλύτερη όλων των εποχών», δίνοντας συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ και λέγοντας «να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε και άλλα πολλά εγκαίνια της επόμενες χρονιές», ευχόμενος καλή επιτυχία στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα