Το Κάστρο της Καλλιθέας Φαρσάλων αποκαλύπτεται στο Διαχρονικό Μουσείο
Μέχρι και τις 6 Μαΐου θα διαρκέσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση για το κάστρο της Καλλιθέας Φαρσάλων, η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία πλήθους κόσμου στο Μουσείο. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Φαρσάλων Α. Καραχάλιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες του δήμου για την ανάδειξη της περιοχής και τις συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με ξένα Ιδρύματα για το ανασκαφικό έργο.
Λίγες αρχαίες ελληνικές πόλεις είχαν την τύχη να διατηρηθούν
Η έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας έδειξε ότι περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας, δεν υστερούσαν σε πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα από την ελληνιστική περίοδο και εξής συμμετείχαν στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά δίκτυα αυτής της εποχής των μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Την έκθεση επιμελήθηκαν η αρχαιολόγος της Εφορείας Λάρισας Σοφία Καραπάνου και η Margriet Haagsma, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Alberta.
Αξίζει να τονιστεί ότι στο χώρο διενεργείται εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, υπό την αιγίδα του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων, από το 2004. Σε αυτήν ασκήθηκαν εκατοντάδες φοιτητές του Καναδικού πανεπιστημίου, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν ως ερευνητές. Αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της πόλης της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας. Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του Κτιρίου 10, μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Συνοδεύονται από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, βίντεο και μακέτες των σημαντικών κτιρίων, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση της εικόνας της αρχαίας πόλης.
Επιπλέον εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι γιατροί νόμιζαν ότι είναι τρελή μέχρι που ζωγράφισε αυτό σε ένα κομμάτι χαρτί - Τότε κατάλαβαν την φρικτή αλήθεια [photos]
- Ποιός είναι ο Νο1 Κανόνας για να αρχίσετε να βάζετε χρήματα στην ακρη!
- Ρουβίκωνας: Όσοι πάτε στα συλλαλητήρια αφήστε τις αυταπάτες στο σπίτι και πάρτε τη σφουγγαρίστρα
- Ο Πάσσαρης θέλει να μονάσει στο Άγιο Όρος
- Κρατούσαν παιδί κλεισμένο σε διαμέρισμα στα Πατήσια και ζητούσαν χρήματα
- Εισαγγελική παρέμβαση για το ακροδεξιό παραλήρημα της Παυλίδου και το «Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες»
- Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι
- Ξεσπά ο αδερφός της Ειρήνης – Τα ψυχοφάρμακα, οι απειλές και το χαμένο κινητό (video)
- Εντυπωσιακές εικόνες από το φαινόμενο της άμπωτης σήμερα στο Ναύπλιο
- Προκήρυξη ΑΣΕΠ 3Κ/2018: 8.166 θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Κέρκυρα: Σκληρή απάντηση Περιφερειάρχη προς το Δήμο
- Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα στην Ελασσόνα
- Κομοτηνή: Εφιαλτικές ώρες έζησε μια ηλικιωμένη γυναίκα
- Ν. Κοτζιάς: «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι ο γόρδιος δεσμός κόβεται»
- Ευκ.Τσακαλώτος: Η χώρα θα έχει έως την άνοιξη το δικό της πρόγραμμα
- Γιορτή για τα 30 χρόνια του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών
- Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα (video)
- Έκθεση κεραμικής στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης (video)
- Το Κάστρο της Καλλιθέας Φαρσάλων αποκαλύπτεται στο Διαχρονικό Μουσείο
- Ανοιξαν τις κλειδωμένες πόρτες του ΕΑΚΛ

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Το Κάστρο της Καλλιθέας Φαρσάλων αποκαλύπτεται στο Διαχρονικό Μουσείο
- Ν. Κοτζιάς: «Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τους ερχόμενους μήνες»
- Ανοιξαν τις κλειδωμένες πόρτες του ΕΑΚΛ
- Ευκ.Τσακαλώτος: Η χώρα θα έχει έως την άνοιξη το δικό της πρόγραμμα
- Ν. Κοτζιάς: «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι ο γόρδιος δεσμός κόβεται»
- Γιορτή για τα 30 χρόνια του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών
- Κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε» (video)
- Κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε»
- Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα στην Ελασσόνα
- Κέρκυρα: Σκληρή απάντηση Περιφερειάρχη προς το Δήμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μ. Νίμιτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την ταυτότητα του λαού των Σκοπίων
- Πώς δημόσιος υπάλληλος εξαπατούσε δικαιούχους επιδομάτων
- Μήνυμα Αμβρόσιου: Ξυπνήστε! Ξεσηκωθείτε! Ένα κομμάτι της Ελλάδας χάνεται
- Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο οικονομικών υπηρεσιών στην Άγκυρα
- WESTERN STYLE: ΥΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΟΛΚΛΟΡ (ΟΠΩΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ ΣΤΟΝ DIOR)
- Ο Νίκος Οικονομόπουλος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων
- Νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο αντιστράτηγος Σ. Τερζούδης
- H Ουάσιγκτον απειλεί τη Συρία με νέες στρατιωτικές δράσεις
- Νίμιτς: Δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας η Ελλάδα για την ΠΓΔΜ
- Ποινές φυλάκισης με αναστολή για το φονικό στο Καλοχώρι