Τζανακόπουλος: Μονόδρομος η ρύθμιση χρέους

07:36 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χθες στο Kontra Channel, τόνισε ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, πρόσθεσε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτίμησε ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία. «Δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ επέμεινε ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος δεν θα

εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είπε ότι τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης («περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει»), από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης, και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα έχει να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία. Το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης διότι απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό, τόνισε, θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι «η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα όσο το δυνατόν πιο σκληρό αγώνα για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνταξιούχους με τις γνωστές δυσκολίες.

Είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να έχει και συναντήσεις με άλλους ηγέτες. Σημείωσε πως είναι προφανές ότι όλοι θα βρίσκονται εκεί και θα υπάρξουν στο περιθώριο του Φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού συναντήσεις «που θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική».

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα