Το πρώτο χωριό ψηφιακών νομάδων στη Μαδέρα (Video)

18:52 2/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο  γραφικό χωριό Πόντα ντο Σολ με τις κόκκινες στέγες και την παραλία με τα βότσαλα,  στη νοτιοδυτική ακτή της Μαδέρας, ζουν 8.200 κάτοικοι. Σύντομα θα αποκτήσουν εκατοντάδες νέους συγχωριανούς, που αποφάσισαν να μετακομίσουν στο πρώτο χωριό για ψηφιακούς νομάδες.

Αρχικά θα παραχωρηθεί σε 100 εργαζόμενους εξ αποστάσεως ένας συνεργατικός χώρος με γρήγορο ίντερνετ, καθώς και στέγη για έξι μήνες, ενώ ένας ντόπιος θα βοηθά τον κάθε νεοφερμένο να εγκλιματιστεί. Από την 1η Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αιτήσεις. Ήδη 75 ψηφιακοί

νομάδες από όλη την Ευρώπη, θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα μετακομίσουν στην Πόντα ντο Σολ, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει περισσότερα από 2.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Βέβαια, η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Πορτογαλία δυσκολεύει τα πράγματα. Στις 29 Ιανουαρίου η χώρα έκλεισε τα σύνορα με την Ισπανία. Οι κάτοικοι  της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στη Μαδέρα, εφόσον έχουν αρνητικό PCR τεστ και η πτήση από τη Λισαβόνα είναι 90 λεπτά.

Παρόλα αυτά, η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα κτίρια ή και σε γειτονικά χωριά. Η προσδοκία είναι ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα απλωθούν σε όλο το νησί, απολαμβάνοντας τη ζωή, ξοδεύοντας χρήματα και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.  Ο απώτερος στόχος, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις γύρω από την εξειδικευμένη αγορά των ψηφιακών νομάδων.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Πρόσφατα ψηφίστηκε ρύθμιση που προβλέπει μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.  H επέκταση του δικτύου 5G δημιουργεί προσδοκίες, ενώ το φυσικό τοπίο και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για ψηφιακούς νομάδες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα