Το «ωραίο» στο Μουσείο ελιάς και λαδιού της Σπάρτης

20:27 17/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το βλέμμα στραμμένο στην περιφέρεια, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συμπράττει με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, και με γνώμονα την εξωστρέφεια, προχωράει σε διετή συνεργασία.

Με αφορμή την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που θα οργανώσει φέτος το ΕΑΜ, στην Αθήνα, επιλεγμένες αρχαιότητες απ’ τις συλλογές του, ταξιδεύουν σε τρία μουσεία του Δικτύου

του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς:

Στη Σπάρτη, στα Ιωάννινα και στην Τήνο.

Η ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση, ακολουθεί το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης.

Παράλληλα, τα αντικείμενα που την συγκροτούν, παρουσιάζουν νοηματική συνάφεια και «επικοινωνούν» με τη θεματική κάθε μουσείου.

Έτσι, οι συγκεκριμένες εκθέσεις, λειτουργούν ως «δορυφόροι» εκτός της Αθήνας και μπορούν και προσφέρουν σπάνιες ευκαιρίες στις τοπικές κοινότητες, όπως και στους επισκέπτες.

Μας κάνουν, να γνωρίσουμε τις πτυχές ενός μείζονος πολιτιστικού γεγονότος που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Σαράντα αρχαία έργα, απ’ τα προιστορικά χρόνια, έως την ρωμαική εποχή, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης και χωροθετούνται σε έξι αυτοτελείς θεματικές ενότητες, συμπυκνώνοντας τις όψεις του ΩΡΑΙΟΥ και αποτυπώνοντας την αέναη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό, δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

Στο Μουσείο της Ελιάς και το Λαδιού, στη Σπάρτη, «φωτίζεται» ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα.

Στη Σπάρτη, σήμερα, Σάββατο, για τις ανάγκες των εγκαινίων της έκθεσης, ήταν όλοι εκεί.

Εκτός, φυσικά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρούσα ήταν η Εκκλησία, αλλά και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκεί ήταν και η υπεύθυνη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι υπεύθυνοι του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας, η διοίκηση αυτής, οι τρεις βουλευτές του Νομού Λακωνίας.

Παρόντες και παρούσες, βουλευτές-βουλευτίνες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρούσα, φυσικά και η ΕΡΤ Τρίπολης, όπου και σας παρουσιάζει μερικά εκθέματα της συγκεκριμένης έκθεσης.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα