Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα

10:08 22/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος του Θεάτρου Πόρτα για τη σεζόν 2017-18, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Θωμάς Μοσχόπουλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες παραγωγές, στις περσινές -βραβευμένες- επιτυχίες αλλά και στο παιδικό θέατρο, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του όλα αυτά τα χρόνια.

«Για τέταρτο χρόνο πλέον, στη νέα περίοδο του Πόρτα, προσπαθούμε να υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να μοιραστούν τις ιστορίες

τους. Οι επιλογές μας συνεχίζονται σε γνώριμους πλέον άξονες: ευρύ πρόγραμμα, σταθερό στη βάση του δυναμικό που δεν παύει, όμως, να ανανεώνεται με νέο αίμα και ορθολογική βάση επικοινωνίας και συνεργασίας, ριψοκίνδυνες επιλογές ρεπερτορίου, φιλική αλλά ισότιμη συμπεριφορά προς το κοινό…», τόνισε ο Θωμάς Μοσχόπουλος, στην παρουσίαση του προγράματος.

Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018, το πρόγραμμα του θεάτρου εμπνέεται από τη δύναμη και την καθολικότητα της σπουδαίας λογοτεχνίας και προτείνει τέσσερις παραστάσεις εμπνευσμένες από μεγάλα λογοτεχνικά έργα: Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες από το ομώνυμο έργο του Ρόμπερτ Μούζιλ, Η Μύτη από την ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, Η Δίκη του Κ., βασισμένη στη Δίκη του Κάφκα και, τέλος, μια θεατρική διασκευή του περίφημου Καντίντ του Βολταίρου, μιας και η ανάγκη για λίγο ορθολογισμό και αυτοσαρκαστικό χιούμορ δείχνει επιτακτική στις ζωές μας.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνέχεια της συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να επαναφέρει τις επιχορηγήσεις για το θέατρο, «οι οποίες χωρίς να λύνουν παντελώς τα οικονομικά προβλήματα μιας παραγωγής, σίγουρα αποτελούν μια ανακούφιση».

Κεφαλαιώδες παραμένει το ειδικό βάρος που δίνεται στις παραστάσεις για νέο και, φυσικά, παιδικό και βρεφικό κοινό, ανανεώνοντας τη συνεργασία με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και τους Patari Project και εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με μια ακόμη σημαντική καλλιτεχνική ομάδα, τους Burger Project.

Τέλος, φέτος εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την ομάδα Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη, που θα προτείνουν μια θεατρική ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών για ενήλικο κοινό, το οποίο, όμως, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδιά. Το αντίστροφο απ’ αυτό που συνέβαινε ως τώρα στο Πόρτα.

«Στόχος μας δεν υπήρξε ποτέ να παραμείνουμε, απλώς, ανοιχτοί σαν θέατρο και να μη μας κλείσει η κρίση, αλλά να μην προδοθούν όλα αυτά που μας κάνουν χαρούμενους. Και ως τώρα τα καταφέραμε. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο. (…)

Ούτε στη νέα σεζόν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας. Δεν σας υποσχόμαστε θεαματικές ανατροπές. Δεν θεωρούμε όμως και τίποτα δεδομένο. Συνεχίζουμε, απλώς, με συνέπεια και ανοιχτή διάθεση» επισημαίνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί και φέτος η θεατρική παραγωγή.

O σκοπός του συγγραφέα είναι να εμποδίσει τον πολιτισμό από την αυτοκαταστροφή του. Αλμπέρ Καμύ

Το πρόγραμμα των παραστάσεων επιγραμματικά

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

▪ Μύτη

Patari Project/Σκην.: Σοφία Πάσχου

2ος χρόνος

Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου

Μετά τις sold out παραστάσεις τους την περσινή σεζόν, οι Patari Project επιστρέφουν για 2η χρονιά από τις 23 Οκτωβρίου με την εμπνευσμένη από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ Μύτη για λίγες μόνο παραστάσεις.

Με τους: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 έως τις 12 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

▪ Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες
Σκην.: Γεωργία Μαυραγάνη
3ος χρόνος

Πρεμιέρα: 28 Οκτωβρίου

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες του Ρόμπερτ Μούζιλ, η παράσταση-αποκάλυψη των δυο τελευταίων σεζόν, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από τις 28 Οκτωβρίου.

Με τους Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι
Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 έως τις 2 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

▪ Η Δίκη του Κ

Σκην.: Θωμάς Μοσχόπουλος

2ος χρόνος

Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου

Χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως “η παράσταση της χρονιάς”, “καλλιτεχνικός θρίαμβος” και “ζωντανή παρτιτούρα”. Η Δίκη του Κ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 18 Δεκεμβρίου για λίγες μόνο παραστάσεις.

Με τους Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη.

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

▪ Χορωδία Ανέργων
Σκην.: Ελένη Ευθυμίου- Δημήτρης Ζάχος

2ος χρόνος

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

H Χορωδία Ανέργων, η ξεχωριστή μουσική και θεατρική παράσταση για την Εργασία, της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου, που συγκίνησε με την αλήθεια και την καλλιτεχνική της δύναμη, επιστρέφει στο Πόρτα, μετά την επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Μάρτιο.
Σκηνοθεσία-Έρευνα-Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Xορωδία Ανέργων: Αντώνης Αγγελάκης, Δημήτρης Αμπατζής, Μιχάλης Αρφάνης, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Αναστασία Καριοφύλλη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Ναυσικά Μακράκη, Αλέξης Μανικάκης, Ευαγγελία Μαργαρίτη, Στέλιος Οικονομίδης, Ισμήνη Οικονόμου, Ευανθία Σιδέρη, Αντώνης Σούκερας, Ιουλία Συμεωνίδου κ.ά.

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 18.30 έως τις 3 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€, Ανέργων 8€

▪ Παραμύθια με την Ξένια

Από 4 έως 8 χρόνων

4ος χρόνος

Από 11 Νοεμβρίου

Η Ξένια Καλογεροπούλου αφηγείται παραμύθια απ’ όλον τον κόσμο στους μικρούς μας ακροατές. Ιστορίες που ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή του ΠΟΡΤΑ και παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την Άννα Παπαφίγκου, ενώ η Ξένια συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Μέρα και ώρα συνάντησης: Κάθε Σάββατο στις 15.00 έως τις 16 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 8€

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΒΡΕΦΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

▪ Έξω Πάνω Μέσα Κάτω

Σκην.: Κατερίνα Καραδήμα

Από 8 μηνών και νήπια έως 4 χρόνων

Πρεμιέρα: 30 Σεπτεμβρίου

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την περσινή σεζόν η παράσταση Κοίτα, το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και η Κατερίνα Καραδήμα επιστρέφουν από τις 30 Σεπτεμβρίου με το νέο τους έργο για βρέφη και νήπια, Έξω Πάνω Μέσα Κάτω.

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά-κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Φωτογράφιση – βίντεο: Αντώνης Μίκροβας, Γιώργος Κατσιπάνος

Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Με τον Αιμίλιο Αλεξανδρή

Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 12.00

Διάρκεια: 35’

Τιμή εισιτηρίων: 8€

▪ Μουσική και Φίλοι

Burger Project

Από 4 έως 104 χρόνων

Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου

Το ΠΟΡΤΑ υποδέχεται για πρώτη φορά τους Burger Project, φιλοξενώντας τη νέα τους διαδραστική συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση Μουσική και Φίλοι. Ένα χιουμοριστικό, πολυ-πολιτισμικό ταξίδι, που φανερώνει στα παιδιά τον πλούτο της μουσικής και αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Μουσική-Σενάριο-Σκηνοθεσία: The Burger Project

Κείμενα: Θάνος Κοσμίδης

Κοστούμια: The Burger Project

Σκηνικά- Κούκλες: Ομάδα Playroom

Φωτισμοί: Θάνος Κοσμίδης

Φωτογραφίες: Nick Zarago

Με τους: Αλέξη Ιωάννου, Θάνο Κοσμίδη, Έλενα Ιωάννου, Αλέκο Γεωργουλόπουλο

Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 17.30

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

▪ Xιονάνοι

Patari Project/Σκην.: Σοφία Πάσχου

Από 4 έως 104 χρόνων

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

Οι Patari Project επιστρέφουν στο ΠΟΡΤΑ από τις 5 Νοεμβρίου, για να βυθιστούν στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων. Μέσα από μια νέα, ενθουσιώδη ανάγνωση, το γνωστό σκοτεινό παραμύθι ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο με τους ήρωες της αγαπημένης ιστορίας να σκαρφαλώνουν στις δυο- αυτή τη φορά- πλατφόρμες των Patari.

Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Συνεργάτες Σκηνοθεσίας: Εριφύλη Στεφανίδου, Γιάννης Γιαννούλης

Με τους Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργο Σύρμα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη

Μέρα και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

ΘΕΑΤΡΟ

▪ Καντίντ ή η Αισιοδοξία

Σκην.: Θωμάς Μοσχόπουλος

Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων έρχεται στο ΠΟΡΤΑ, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, από τις 18 Δεκεμβρίου σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου: Καντίντ ή η Αισιοδοξία. Ένα σατιρικό κείμενο, μικρό σε όγκο, του οποίου η δειλή- ή για την ακρίβεια σχεδόν κρυφή- εμφάνιση στα 1759, δεν προϊδέαζε για τη μεγάλη επιρροή και διάρκειά του στους επερχόμενους αιώνες.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Κίνηση: Σοφία Πάσχου

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Πρεμιέρα στην Κοζάνη: 27 Οκτωβρίου

Με τους Μιχάλη Συριοπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

Η παράσταση Καντίντ ή η Αισιοδοξία επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

▪ Ο Αληθινός

Ομάδα VASISTAS/Σκην.: Αργυρώ Χιώτη

Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου

Το ΠΟΡΤΑ υποδέχεται για πρώτη φορά την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS, παρουσιάζοντας από τις 23 Δεκεμβρίου την παράσταση «Ο Αληθινός». Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένα Μικρασιάτικα παραμύθια/αφηγήσεις, όπως τα μετέφερε η γιαγιά Αργυρώ, «ο Αληθινός» γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν πάντα με άξονα την προσωπική σύνδεση και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος.

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα VASISTAS

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη σε συνεργασία με τον Αντώνη Αντωνόπουλο

Με τις Θεανώ Μεταξά, Νικολίτσα Ντρίζη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 21.15

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ανέργων 8€

Η παράσταση Ο Αληθινός επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Από 1 έως 15 Οκτωβρίου όλες οι παραστάσεις του ΠΟΡΤΑ με 8€!

Θέατρο Πόρτα

Μεσογείων 59
115 26, Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

Keywords
προγραμμα, πορτα, θεατρο, νέα, αθηνα, unesco, δηπεθε, κοζανη, project, burger, αμεα, πορτα, συλληψεις, nick, εμφάνιση, επιρροή, αλλαγη ωρας, τατιανα στεφανιδου, Καλή Χρονιά, προσφορες, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, βιντεο, αμεα, αργυρω, εργασια, μουσικη, παιχνιδια, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αιμα, αισιοδοξια, αννα, αξονες, αποκαλυψη, αφορμη, γεωργια, δεδομενο, δευτερα, διευθυνση, διηγημα, δυναμη, δηπεθε, δικη, δειχνει, δυναμικο, ελενα, υπαρχει, ειρηνη, εργα, εμφάνιση, επιρροή, επτα, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ευαγγελια, ευθυμιου, ευσταθια, ζωη, η δικη, ηρωες, ισμηνη, θωμας, ιωαννα, ιωαννου, καφκα, κειμενο, κοστουμια, μικρο, μανο, μυτη, νουβελα, νηπια, ομαδα, παντα, παραμυθια, παιδια, παρουσιαση, πλατφορμες, προβληματα, σαββατο, σεζον, σεναριο, σιγουρα, σιδερη, συνεχεια, σκηνοθεσια, σοφια, συμπαν, τριτη, φοιβος, φυσικα, φορα, ξενια, χιουμορ, κωνσταντινος, ωρες, αιωνες, burger, δημητρης, εμφαση, φιλοι, χιωτη, ιουλια, project, υπουργειο, κυριακη, nick, ογκο, σκηνη, ταξιδι, θανος, υλικο, unesco, θωμα, γιαγια, ζαχος
Τυχαία Θέματα