Τίμησαν τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο και στην Αντίσταση

19:29 3/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίσταση1941-1944, προς τιμήν των πεσόντων Νικαιωτών στο Αλβανικό Μέτωπο και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης αλλά και προς τιμήν των 16 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την άνοιξη του 1943 (κατοίκων Ζαγοράς, Πουρναρίου και Φαρκαδόνας).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια. Στην κεντρική ομιλία το μέλος

του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κιλελέρ – φιλόλογος Ανθή Μπλιάτσιουανέφερε τα παρακάτω:

«Σας καλωσορίζουμε στη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, την έδρα του Δήμου Κιλελέρ. Σας υποδεχόμαστε σε μια ιστορική Κοινότητα όπου κατά καιρούς έδρασαν μεγάλοι και επιφανείς ήρωες μεγάλων ιστορικών γεγονότων…Αναφορικά με τη σημερινή εκδήλωση, η Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας οργανώνει κάθε χρόνο -σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις αυτήν την εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Νικαιωτών στο Αλβανικό μέτωπο, αλλά και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς και προς τιμήν των 16 εκτελεσθέντων πατριωτών – κατοίκων Ζαγοράς, Πουρναρίου και Φαρκαδόνας – από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την άνοιξη του 1943.

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες ευλαβικά συρρέουμε σ’ αυτόν τον ιερό τόπο της θυσίας για να αποτιμήσουμε έναν ελάχιστο αλλά οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που ο ποιητής τόσο εύστοχα χαρακτήρισε «λευτεριάς λίπασμα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκανοι δήμαρχοι των Δήμων Κιλελέρ και Ζαγοράς κύριοι Α. Νασιακόπουλος και Π. Κουτσάφτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Λιούπας οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Αν. Ρεντζιάς και Αχ. Χατζούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ρ. Κομήτσας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Φαρκαδόνας Η. Καραμάνης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας Β. Πιλάτου, οι τοπικοί σύμβουλοι Νίκαιας Γ. Ψαρούλης και Σ. Μιχαλούλη, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ο συνταγματάρχης Δ. Πρινάρης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο υποπυραγόςΑθ. Τσούνος, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων καισυγγενείς των πεσόντων. Την εκδήλωση συνέδραμε η παιδική χορωδία της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ υπό τη διεύθυνση της κας Α. Αγοραστού.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα