Ταϊλάνδη: Εν αναμονή της τρίτης επιχείρησης

07:51 10/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν οι διασώστες στην Ταΐλάνδη. Ο καιρός θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου. Ως τώρα έχουν απεγκλωβιστεί οκτώ παιδιά.

Ταϊλάνδη: Με κομμένη την ανάσα ενόψει της τρίτης επιχείρησης απεγκλωβισμού (video)

Η υγεία όσων παραμένουν παγιδευμένοι είναι

«ακόμη καλή» λένε οι αρχές.

Divers and rescue workers in Thailand have begun what could be the final push to free four boys and their soccer coach who are still trapped in a cave, according to a Thai Navy official pic.twitter.com/HroeIcoc4v

CNN International (@cnni) July 10, 2018

Η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή ισοδυναμεί για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης κατεύθυνε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα χθες Δευτέρα μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.

Rescue workers in Thailand brought out four more boys, from a group of 12 and their soccer coach, trapped for more than two weeks in a flooded cave complex pic.twitter.com/MbTcPGkbkh

Reuters Top News (@Reuters) July 10, 2018

«Και τα τέσσερα αγόρια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όλα τους είναι ασφαλή» δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα παιδιά που διασώθηκαν σήμερα.

Ερωτηθείς εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί στην επόμενη επιχείρηση, ο ίδιος απάντησε: «Εξαρτάται από το σχέδιο… Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο».

Divers came from all over the world to "risk their lives" to save boys and their coach trapped in Thailand cave.

"That's why they sign up," Don Mann, a former U.S. Navy SEAL, tells @ABC. pic.twitter.com/PDBpDvChE6

ABC News (@ABC) July 9, 2018

Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.
Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Four boys have been brought out of the flooded cave in Thailand, with a total of 8 children rescued at this point. Authorities are working to extract the last five members of the team. pic.twitter.com/x9O0iJfyZE

— dwnews (@dwnews) July 9, 2018

«Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.

«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».

The effort to rescue the five remaining people in a flooded cave in Thailand will continue on Tuesday. Here's what has happened so far pic.twitter.com/NKMrPBvZO6

Al Jazeera News (@AJENews) July 10, 2018

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα επισκέφθηκε το σπήλαιο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα