Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά στην έγκαιρη και ακριβέστερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Ένα τεστ περιγραφής εικόνας χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους από τους ειδικούς, οι πιθανοί μελλοντικοί ασθενείς καλούνται να περιγράψουν μία εικόνα, στην οποία φαίνονται δύο παιδιά, που κλέβουν μπισκότα από το ντουλάπι της κουζίνας, πίσω από την πλάτη της μητέρας τους.
Αναλύοντας τα δείγματα της φωνής των ανθρώπων που περιγράφουν την εικόνα, μια νέα τεχνολογία
Μέσω της επεξεργασίας της γλώσσας, το σύστημα που ανέπτυξαν ερευνητές της ΙΒΜ και του φαρμακευτικού κολοσσού της Pfizer, αναλύει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία των εξεταζόμενων που περιγράφουν τη δημοφιλή εικόνα με την «κλοπή» των μπισκότων.
Στη διάρκεια της διαδικασίας, η τεχνολογική καινοτομία εντοπίζει (χάρη στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης) γραμματικά και συντακτικά λάθη κατά την εκφορά του λόγου των ομιλούντων, από τα οποία μπορεί να διαπιστωθεί έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες των εξεταζόμενων και άρα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτοί να νοσήσουν μελλοντικά από Αλτσχάιμερ. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του BBC, το νέο σύστημα ανάλυσης της φωνής μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ ως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, με ποσοστό ακρίβειας 70%.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δείγματα φωνής από ανθρώπους που συμμετείχαν στην μελέτη του Framingham, μια αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 5.000 ανθρώπους και στις οικογένειές τους, η οποία συνεχίζεται από το 1948.
Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας της μελέτης, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να αναλύσει δείγματα φωνής, τα οποία συλλέχθηκαν όταν οι άνθρωποι ήταν υγιείς, ως προς την απόδοση των γνωστικών τους λειτουργιών. Αν η εν λόγω τεχνολογική καινοτομία είχε αναλύσει δείγματα της ομιλίας ενός ανθρώπου 65 ετών προβλέποντας ότι αυτός/ αυτή θα νοσούσε από Αλτσχάιμερ στα 85 του, αυτό ήταν δυνατόν να επαληθευτεί προκειμένου να αποδειχθεί εάν η πρόβλεψη του συστήματος ήταν σωστή.
«Η ανακάλυψη-“κλειδί” είναι ότι μπορούμε να πούμε, με ποσοστό ακρίβειας 70%, επτά χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση, ότι οι άνθρωποι πρόκειται να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Ajay Royyuru, αντιπρόεδρος της IBM Research. «Παρόλο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία γνωστή θεραπεία ενάντια στη νόσο, το να γνωρίζεις ποιόν είναι πιθανό να πλήξει, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της», πρόσθεσε.
«Το να λαμβάνεις εγκαίρως μια διάγνωση της άνοιας (Αλτσχάιμερ) είναι πολύ σημαντικό ώστε να έχεις μια καλή ποιότητα ζωής, ζώντας με τη νόσο», ανέφερε η Fiona Carragher, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ.
«Δυστυχώς είναι συχνά μακρύς ο δρόμος που καθυστερεί την πρόσβαση των ατόμων με άνοια στη σωστή θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Ωστόσο, όσο νωρίτερα λαμβάνουν οι άνθρωποι τις υπάρχουσες θεραπείες τόσο πιο αποτελεσματικές είναι. Και οι πιθανές, νέες θεραπείες θα μπορούσαν να είναι επίσης πιο αποτελεσματικές κατά τα πρώτα στάδια της νόσου ή πριν ακόμα τα συμπτώματα εμφανιστούν».
«Η τεχνολογία αυτή είναι ένα ακόμα βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της γλώσσας, ώστε να λαμβάνουμε διαγνώσεις πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, παρότι χρειάζεται να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περισσότερο σε μεγαλύτερες, διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο, ως και 15 χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερες έρευνες αυτού του είδους», συμπλήρωσε η Carragher.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine».
Πηγή: BBC
Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόδος: Ξεσπούν τα παιδιά του 73χρονου που τον έθαψαν... αλλά ήταν ζωντανός
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτό είναι το έντυπο μετακίνησης
- Η σπρωξιά Τραμπ στη Μελάνια- Ποια είναι πραγματικά η σχέση τους (video)
- Ανακαλείται ζυμαρικό από τον ΕΦΕΤ. Κίνδυνος αλλεργίας
- Κορονοϊός: Αναβολή στον αγώνα του Ολυμπιακού
- Ηράκλειο: Αυτοκτόνησε 45χρονος - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
- ΗΠΑ: Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο τελευταίο προεδρικό debate;
- Α. Αυλωνίτης: Κινδυνεύουν περιουσίες από τις προθεσμίες στο κτηματολόγιο (audio)
- Ανεβαίνει ο Πορτοσάλτε στο ευρωπαϊκό Οπτιμιστ
- Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- ΗΠΑ: Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο τελευταίο προεδρικό debate;
- Α. Αυλωνίτης: Κινδυνεύουν περιουσίες από τις προθεσμίες στο κτηματολόγιο (audio)
- Άδειοι οι δρόμοι στη Βόρεια Κορέα επειδή φοβούνται την «κινεζική σκόνη» που μεταφέρει τον κορονοϊό
- Δε βρίσκουν εργάτες για τη συγκομιδή οι ελαιοπαραγωγοί της Θράκης
- Τζάνι Ροντάρι: Ο συγγραφέας με το παράλογο χιούμορ το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό Google Doodle
- Η μεταγωγή των 25 καταδικασθέντων της ΧΑ (live)
- Μονεμβασιά: Εξουδετέρωση οκτακοσίων βλημάτων από τον Β΄ Παγκόσμιο (video)
- Μαθητής β’ Λυκείου από την Ξάνθη ήρθε πρώτος πανελλαδικά σε διαγωνισμό Φυσικής (video)
- Τρίπολη: Προσφορά δωρεάν μελέτης για τη νέα γέφυρα στη Σκάλα Λακωνίας
- Κέρκυρα: Film Office για προσέλκυση διεθνών παραγωγών δημιουργεί η Περιφέρεια

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά στην έγκαιρη και ακριβέστερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
- Τρίπολη: Προσφορά δωρεάν μελέτης για τη νέα γέφυρα στη Σκάλα Λακωνίας
- Κέρκυρα: Film Office για προσέλκυση διεθνών παραγωγών δημιουργεί η Περιφέρεια
- Αφιερώματα σε δύο συναρπαστικές δημιουργούς στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Ν. Καλόγερος στην ΕΡΤ Κέρκυρας: Υπό παράδοση Ειδικό Σχολείο και Ναυσιθόειο (audio)
- Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Αργώ 2020 σε 8 διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού
- Μαζικά τεστ και κλείσιμο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ ζητά η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ
- Ένα υπαίθριο μουσείο γεννιέται στη Δυτική Λέσβο
- Μόνο με ένα ψηφοδέλτιο οι εκλογές στο ΠΥΣΔΕ
- Από 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη : Μετατρέπουν τον καφέ… σε καύσιμο
- ΟΛΥΜΠΟΣ πρώτα από όλα σημαίνει γάλα
- Κορονοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες
- Το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι το Σάββατο στη Βαρκελώνη – Τι προσφέρει το Πάμε Στοίχημα
- Ανδρέας Κατσανιώτης: Κρατική ενίσχυση 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς οπωροκηπευτικών
- COVID-19: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το πρώτο
- Νόμος Κατσέλη : Αγώνας για την εκκαθάριση 40.000 υποθέσεων
- Ξέχασε τι θα πει γκολ σε Clasico ο Μέσι
- My Style Rocks: Αυτός είναι ο πρώτος άνδρας που μπαίνει στο ριάλιτι μόδας
- Θεσσαλονίκη: Τριπλός εορτασμός χωρίς παρελάσεις, παρουσία Σακελλαροπούλου