Συρρέουν οι πιστοί για προσκύνημα στα Τίμια Δώρα

13:44 29/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι Τρεις Μάγοι στο Θείο βρέφος, χρυσός, λιβάνι και σμύρνα, βρίσκονται από χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στη Χαραυγή.

Ήρθαν από το Άγιο Όρος και τη Μονή του Αγίου Παύλου, όπου φυλάσσονται σχεδόν από την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.

Η βασίλισσα Μάρω, χριστιανή σύζυγος του Σουλτάνου Μουράτ Β’ και μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, τα μετέφερε η ίδια με πλοιάριο από το παλάτι στην Κωνσταντινούπολη στο Άγιο Όρος.
Μάλιστα,

σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Θεοτόκος έκανε θαύμα προκειμένου να μην παραβιαστεί το Άβατο. Εμφανίστηκε στη Μάρω και της είπε να μην προχωρήσει άλλο, ενώ ταυτόχρονα οι μοναχοί είχαν όραμα που τους αποκάλυπτε ότι τα ιερά κειμήλια έφτασαν στο λιμανάκι του Αγίου Όρους. Στο σημείο οι μοναχοί σήκωσαν τον Σταυρό Βασιλίσσης που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ο χρυσός που προσφέρθηκε στο Θείο Βρέφος είναι 30 χρυσά πλακίδια που φορούσαν οι Πέρσες Βασιλείς. Στη Λάρισα βρίσκονται 3 από αυτά. Όπως και μερικές χάνδρες από τις 62 συνολικά από το λιβάνι και τη σμύρνα που προσφέρθηκαν στον Χριστό.

Ο πατέρας Ιωαννίκιος, υπεύθυνος του ναού Αγία Σοφία στη Λάρισα, μίλησε για την σημαντική και συγκινητική ευκαιρία που έχουν οι πιστοί αυτές τις άγιες μέρες να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία των Τίμιων Δώρων.

Πάτερ Ιωαννίκιος, υπεύθυνος Ι.Ν Αγία Σοφία Λάρισας

«Είναι ευλογία να έχουμε τα Τίμια Δώρα εδώ στη Λάρισα. Είχαν έρθει πριν από 32 χρόνια και δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν ξανά. Είναι ιερά κειμήλια που άγγιξαν τα χέρια του Χριστού και της Παναγίας. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Ναός Της Του Θεού Σοφίας θα πανηγυρίσει. Θα αλλάξουμε το χρόνο εδώ με τους πιστούς, θα χτυπήσουν οι καμπάνες και θα κόψουμε τη βασιλόπιτα. Με τα καλύτερα δώρα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Με τα Τίμια Δώρα.» ανέφερε στην ΕΡΤ ο πατέρας Ιωαννίκιος.

Τα Τίμια Δώρα θα παραμείνουν στη Λάρισα μέχρι και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου στις 17.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα