ΣΥΡΙΖΑ Χίου: η αλήθεια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

09:58 10/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Άλλη μια χρονιά που χρησιμοποιείται για μικροπολιτική σκοπιμότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η απορρόφηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.Ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η προσχολική αγωγή που απαξιώθηκε συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια και οι υπεύθυνοι για την συστηματική απαξίωσή της,επιχειρούν τώρα να κρύψουν τις ευθύνες τους, ασκώντας μηδενιστική κριτική», τονίζει σε ανακοίνωσή της Η ΝΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει;
Αυτή την χρονιά ,περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν σε παιδικούς

σταθμούς με τις νέες αιτήσεις και δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα,το ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος από εθνικούς πόρους για το έτος 2017-2018 ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. Ευρώ και κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς, με τα voucher που θα δοθούν σε επιλαχόντες τον Σεπτέμβριο.Κάτιανάλογο ισχύει και στην Χίο αν και η ολοκληρωμένη εικόνα θα αποτυπωθεί τον Σεπτέμβριο με τα voucherπου θα δοθούν στους επιλαχόντες.
Όμως για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα και να μην παραπληροφορούνται και οι συμπολίτες μας,το μεγάλο «αγκάθι» στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2014. Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου είχαμε τονίσει την σπουδαιότητα των αντίμετρων που υποτιμούνται σκόπιμα από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και αυτό αποδεικνύεται γιατί διατίθενται ,από το 2019 εφεξής 260 εκατ.ευρώγια να ιδρυθούν 1800 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί με 45.000 επιπλέον θέσεις το 2019 και το 2020.Αυτή την προσπάθεια κατέβαλε η Κυβέρνηση όταν όλη η αντιπολίτευση φώναζε να κλείσει η αξιολόγηση όπως-όπως και αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που νοιάζεται για το κοινωνικό κράτος που απαξίωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Υ.Γ.Μια οφειλόμενη απάντηση στην αναληθή απάντηση της ΝΟΔΕ σε ανακοίνωση μας.
Συνιστούμε στην ΝΟΔΕ Χίου να χαλαρώσει και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.Βέβαια με Πρόεδρο τον εμπνευστή των απολύσεων και τον ακροδεξιό αντιπρόεδρο δεν έχουν και πολλά περιθώρια,εκτός από το ψέμα και την μικροπολιτική.Δύσκολη η δουλειά τους.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα