Συνεχίζονται οι εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (video)

13:50 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θεματική αφορά την “Αριστερά στον 21ο αιώνα” και “το κόμμα”, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, στην εισηγήσή του τόνισε ότι η τρίτη συμφωνία με τους Θεσμούς απαιτεί υλοποίηση δεσμεύσεων

με τις μέγιστες κοινωνικές ευαισθησίες.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εισδοχής νέων μελών στο κόμμα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σταθερός και μόνιμος προσανατολισμός των μελών του κόμματος για συμμετοχή στους κοινωνικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη επιστημονικής και εμπεριστατωμένης ανάλυσης της πολιτικής του.

Τόνισε ότι απαιτείται αποσαφήνιση στο θέμα της ανάληψης της διακυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης.

Εμείς ήλθαμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, ωστόσο έχουμε ακόμα δρόμο για να γίνουμε κόμμα που κυβερνά, ελέγχει και στηρίζει την κυβέρνηση και ανοίγεται στην κοινωνία, επισήμανε ο Γιάννης Μπαλάφας.

Η ΕΕ με τις σημερινές πολιτικές που είναι απόρροια των πολιτικών συσχετισμών δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα οδηγηθεί είτε σε παρακμή, είτε σε διάλυση, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβλέπει σε κάτι τέτοιο.

Γ.Θεωνάς: «Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς, τόνισε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και την κατώτατη σύνταξη στα 620 ευρώ, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την άνοδο της αγοράς», ενώ προσέθεσε ότι «τόσο το ύψος του κατώτατου μισθού, όσο και εκείνο της σύνταξης απορρέουν από την Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2001 που πρέπει να επαναφέρουμε τώρα».

Όσον αφορά την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται το κόμμα να αποκτήσει όργανα και σώματα (κομματικές οργανώσεις) σε επίπεδο Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας.

Αντ.Κοτσακάς: «Από το προλεριάτο στο περεκαριάτο»

«Το τι είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα είναι θέμα αχαρτογράφητο, για την παγκόσμια Αριστερά, όχι μόνο για τη δική μας», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι «η Αριστερά πέρασε σε νέα φάση, στον άυλο καπιταλισμό και στη φάση έντασης κεφαλαίου και γνώσης», ενώ χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή» την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα. «Υπάρχουν θεωρητικοί που υποστηρίζουν ότι το νέο επαναστατικό υποκείμενο δεν θα είναι το προλεταριάτο αλλά το πρεκαριάτο», τόνισε ο κ.Κοτσακάς.

Χ.Γολέμης: «Οχι κυβερνητικοί αιφνιδιασμοί στο κόμμα»

Το μέλος της ΠΓ και διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης τόνισε ότι «Χωρίς την απαλλαγή από την εποπτεία, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και τη ριζική μείωση των στόχων επίτευξης πλεονασμάτων, που θα μπορούσαν να επιφέρουν χαλάρωση της λιτότητας, δεν μπορεί να υπάρξει αριστερό success story». Ο Κ Γολέμης χαρακτήρισε ως «δεδομένο ότι συγκρούσεις με τους θεσμούς θα εξακολουθήσουν στο μέλλον», ενώ αναφορικά με τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να δρα αιφνιδιάζοντας το κόμμα».

Γ.Μπουρνούς: Διαψεύστηκε η ελπίδα του 61%

Ο Γιάννης Μπουρνούς μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική και τον Ελληνισμό της Διασποράς, τόνισε από την πλευρά του, ότι διαψεύσθηκε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του μεγαλειώδους 61%, για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να δικαιώσει. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ περιοριστεί στην διαχείριση της κρίσης, όλο αυτό θα μετατραπεί σε κρίση διαχείρισης», προειδοποίησε.

Κατά τις εργασίες του Σαββάτου ψηφίζονται τροποποιήσεις καταστατικού, κείμενο θέσεων και πολιτική απόφαση, ενώ την Κυριακή στήνονται οι κάλπες για εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης
Σχετική είδηση:Αντιδράσεις κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετική είδηση:Α. Τσίπρας: Η Αριστερά δεν φοβάται να αναλάβει την ευθύνη για έξοδο από την κρίση (video)
Σχετική είδηση:Χαιρετισμοί και ομιλίες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα