Επιστήμονες δίνουν ελπίδες για μια «λειτουργική» θεραπεία κατά του AIDS

13:50 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια νέα, «λειτουργική» θεραπεία κατά του AIDS ίσως να έχουν βρει Αμερικάνοι επιστήμονες, μέσω ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπορεί στο μέλλον να καταστήσει περιττή την συνεχή λήψη αντιικών φαρμάκων.

Η ύφεση διαρκείας του AIDS κατέστη δυνατή με την εφαρμογή πειραμάτων σε μαϊμούδες που έπασχαν από τον ιό SIV, τον αντίστοιχο του ιού HIV.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Αφτάμπ Ανσάρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα δήλωσαν ότι, μετά από τρεις μήνες της νέας θεραπείας, τα πειραματόζωα σταμάτησαν τα φάρμακα και τα επίπεδα του ιού SIV στο σώμα τους ήσαν τόσο χαμηλά, που ήταν μη ανιχνεύσιμα, παραμένοντας έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η «λειτουργική» θεραπεία που εφαρμόστηκε στις μαϊμούδες πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφύλαξη, επειδή δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει κατ’ ανάγκη και στους ασθενείς που πάσχουν από AIDS. Ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί στο μέλλον να οδηγηθούν σε μια νέα θεραπεία που θα απαλλάξει τους ασθενείς από την από τη λήψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να έχει αποτέλεσμα η νέα «λειτουργική» θεραπεία, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, το συγκεκριμένο αντίσωμα μπλοκάρει μια πρωτεΐνη (α4β7), την οποία ο ιός HIV χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στα ανοσοποιητικά κύτταρα του εντέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεκίνησε μια αρχική κλινική δοκιμή σε 20 ασθενείς, διάρκειας 30 εβδομάδων, με πρωτοβουλία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ.

Για τα τεστ θα χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο, το vedolizumab (Entyvio) της φαρμακευτικής εταιρείας Takeda, το οποίο περιέχει ένα παρεμφερές αντίσωμα και χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις.
Τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής, που θα ελέγξει αν η νέα θεραπεία είναι ασφαλής σε ανθρώπους, αναμένονται στο τέλος του 2017. Αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Ανσάρι διευκρίνισε ότι, ακόμη κι αν το νέο φάρμακο καταστείλει σε μόνιμη βάση τον ιό HIV, δεν θα τον εξαφανίσει οριστικά από το σώμα. Επιπλέον, στο πείραμα με τις μαϊμούδες δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο, με την εφαρμογή της νέας θεραπείας, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα