Συνάντηση Ν. Μηταράκη με Δημοτική Αρχή και Επιμελητήριο -“Χρειάζεται ώριμος διάλογος και κλειστή δομή”

15:06 25/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το Δήμαρχο Χίου, τους αντιδημάρχους, τη Διοικούσα επιτροπή του Επιμελητήριου και τέλος με τους με τους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού “Εμείς για το Αιγαίο”, συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Χίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με θέμα το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης μετά τις συναντήσεις, κάνει μια αναδρομή στον ένα χρόνο που έχει αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρεται στις σχεδόν μηδενικές ροές που έχουμε σήμερα στα νησιά, με τον πληθυσμό στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ να ανέρχεται περί τα 2.400 άτομα.

Χαρακτήρισε

κλειδί για τη χώρα μας -για να αποφύγει την πίεση των μεταναστευτικών ροών- τις επιστροφές στην Τουρκία, αίτημα που υποβλήθηκε εκ νέου στην Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ε.Ε..
Επανέλαβε τη θέση για κλείσιμο της ΒΙΑΛ και για δημιουργία δομής εκτός πόλης, που την προσδιόρισε ως μια δομή αισθητά μικρότερη των σχεδιασμών του 2019, σημειώνοντας όμως ότι «οι μεταναστευτικές ροές θα διαρκέσουν δεκαετίες και για αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σήμερα, αλλά να προετοιμάσουμε το αύριο».

“Συζητήσαμε βάσει νέων δεδομένων:
Πρώτον, τη δικαστική απόφαση για την ΒΙΑΛ, την οποία φυσικά θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά αυτό απαιτεί την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και
Δεύτερον, το γεγονός, ότι χάρη στο έργο αυτής της Κυβέρνησης, η «υπερδομή» όπως εδώ ονομάστηκε των 5-7 χιλιάδων διαμενόντων δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Χρειάζεται όμως μια δομή, ουσιαστικά όλοι συμφωνούν με αυτό, απλώς ο καθένας την περιγράφει διαφορετικά, από τη δική του οπτική γωνία. Μια δομή αισθητά μικρότερη των αρχικών σχεδιασμών του 2019, αλλά ταυτόχρονα επαρκής για μελλοντικά γεγονότα”.
“…Απαιτείται ώριμος διάλογος, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές επιδιώξεις”, σημειώνει ο κ. Μηταράκης.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 23012021

Αντιδράσεις φορέων
Και ενώ οι 4 Αντιπεριφερειάρχες από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με ανακοίνωσή τους την περασμένη Παρασκευή, δήλωσαν ότι δεν θα συναντηθούν με τον Υπουργό Μετανάστευσης, αφού οι θέσεις της Περιφέρειας για αποσυμφόρηση και δημιουργία ενός Κέντρου μόνο για καταγραφή είναι δεδομένη, αντιδράσεις είχαμε από πλευράς Δήμου Χίου και Επιμελητηρίου.
«Ο Δήμαρχος και οι λοιποί συμμετέχοντες, υπογράμμισαν την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης με οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, προκειμένου να ανασάνει το Χαλκειός», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
“Επιπρόσθετα, σημειώθηκε (σ.σ. στη σύσκεψη με τον Υπουργό) ότι είναι δεδομένη η απαίτηση ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα και εκ μέρους της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς η κλειστή δομή εμμέσως θα επιδράσει ακόμα περισσότερο στην μείωση των ροών, θα δώσει στοιχεία ασφάλειας στην αγορά και σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των προσφύγων, κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστη κοινωνική υποχρέωση με την τρέχουσα κατάσταση”.
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, 24012021


Στην ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Επιμελητήριο Χίου αναφέρει ότι θεώρησε χρέος τη συνάντηση με τον υπουργό έτσι ώστε να ασκήσουν για μια ακόμη φορά πίεση για επίσπευση λύσης.
Θέτουν όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει πράξη η εξαγγελία για εκκένωση της ΒΙΑΛ.
“Οι Κυβερνητικές εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα των οποίων η τήρηση κάπου πάντα … κολλάει (εν μέρει η εν συνόλω) δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για εποικοδομητικό διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών καλής πίστης μονόπλευρα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Χίου.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ 23012021

The post Συνάντηση Ν. Μηταράκη με Δημοτική Αρχή και Επιμελητήριο -“Χρειάζεται ώριμος διάλογος και κλειστή δομή” appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα