Συναγερμός για τη δοκιμή της «πιο ισχυρής» πυρηνικής βόμβας της Β.Κορέας

08:11 9/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε «έκρηξη ισχύος περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα». Αρκετές ώρες αργότερα, κι ενώ ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία

και Κίνα βρίσκονταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, η Πιόνγιανγκ επιβεβαίωσε την πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντας την «επιτυχή».

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι «είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους».

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, επισημαίνοντας ότι καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος. Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, κατά την κατεπείγουσα συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις κλιμακώνονται, ενώ παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και απειλείται η περιφερειακή σταθερότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν τρία αεροσκάφη T-4 προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή, που καταγράφηκε περίπου στις 03:30 (ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος.

«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, «ενήμερο» για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα, να ασκήσει αποδοτικότερες πιέσεις στο «σύμμαχο της», όσον αφορά το σεβασμό των Συνθηκών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε η κρατική τηλεόραση
του Πεκίνου.

Στις 27 Αυγούστου, είχε πραγματοποιηθεί δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου από υποβρύχιο, που συνιστούσε παραβίαση των διεθνών συνθηκών, αλλά γιορτάστηκε με μαζικές πανηγυρικές εκδηλώσεις και υπαίθριες συναυλίες στην Πιονγιάνγκ, παρουσία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος απείλησε να μετατρέψει τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον σε «σωρούς από στάχτη».

Σχετική είδηση:Νέα εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα
Σχετική είδηση: HΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή – Πρόσθετες κυρώσεις αποφάσισε ο ΟΗΕ (vid)

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα