Ανακατεύει την τράπουλα ο Ορφανίδης

Στους ανακριτές για το οικονομικό σκάνδαλο και πάλι μετά από δύο χρόνια
Δίνει γραπτή κατάθεση για ELA, Uniastrum και άλλα σοβαρά ζητήματα. Δεν αποκλείεται να έχουμε νέο γύρο καταθέσεων με βάση το μαρτυρικό υλικό

Από «κατάθεση» σε «κατάθεση» πηγαίνει ο Αθανάσιος Ορφανίδης από την περασμένη Τρίτη. Θετικός ήταν και στην κλήση των ανακριτών με αφορμή τα όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κατά τη συζήτηση για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλείστηκαν

δύο ραντεβού, ένα χθες το απόγευμα και ένα σήμερα με τους ανακριτές της Αστυνομίας που ασχολούνται με τις πτυχές της καταστροφής της οικονομίας. Η κατάθεσή του θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς από αυτή θα κριθεί εάν θα χρειαστεί να υπάρξει νέος γύρος καταθέσεων, είτε μαρτύρων είτε προσώπων που θα εμπλέξει στη γραπτή κατάθεση που θα δώσει.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ανακριτές της Αστυνομίας θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν τα λεγόμενα του κ. Ορφανίδη. Το μεγάλο ερώτημα που θα έχουν να απαντήσουν είναι το εξής: Για τα πρόσωπα που θα αναφέρει, και που άλλωστε ανέφερε και στη Βουλή στις πράξεις του τι έκαναν, υπάρχει ενδεχόμενος δόλος;

Το ερώτημα αυτό είναι κομβικό, καθώς είναι το κρίσιμο σημείο που θα δρομολογήσει ίσως καταιγιστικές εξελίξεις στη βάση συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων που εξετάζει η Αστυνομία, και οι οποίες θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Τα ζητήματα που καίνε
Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στη «Σημερινή» ανέφεραν ότι στα όσα θα πει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Κώστας Κληρίδης. Ειδικά εάν στο μαρτυρικό υλικό προστεθούν λόγω των αναφορών του κ. Ορφανίδη και πολύ «τρανταχτά» ονόματα τότε, όπως είπαν, τα πάντα είναι πιθανά.

Η Αστυνομία δεν πρόκειται να εξετάσει από την αρχή όλα τα δεδομένα, καθώς ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως αποκαλύψαμε χθες στη «Σημερινή», σε μια σειρά ποινικών υποθέσεων.

Ο κ. Ορφανίδης θα ρωτηθεί τόσο για τον ELA όσο και για την Uniastrum, αλλά και για άλλες πτυχές του σκανδάλου για την οικονομία.

Το παιχνίδι με τον ELA
Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε πει στη Βουλή σχετικά με την παροχή ELA στη Λαϊκή ότι όταν ο ίδιος έφυγε από το αξίωμα του Διοικητή ήταν στα €3,8 δισ. και ήταν φερέγγυα. Παράλληλα αναφέρθηκε σε παραδοξότητα, αφού στο τέλος του 2012, σύμφωνα με την έκθεση Pimco, η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα αλλά την ίδια ώρα λάμβανε ELA. «Υπάρχει ένα φοβερό θέμα με την παράνομη παροχή ELA», ανέφερε.

Ωστόσο και παλαιότερα ο κ. Ορφανίδης είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για όσα έχει πει για το θέμα.
? Έχει αναφέρει ότι μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαρτίου 2013, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτειναν τον ELA περίπου κατά 6 δις για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια αφέθηκε να καταρρεύσει.
? Έχει πει ότι «η καθυστέρηση της καταπολέμησης του προβλήματος μεγέθυνε το πρόβλημα, το οποίο οδήγησε σε "κούρεμα" καταθέσεων περίπου 6 δις»
? Έχει επισημάνει ότι η σωστή λειτουργία του ELA προϋποθέτει δύο βασικές αρχές: (α) το τραπεζικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι φερέγγυο και (β) θα πρέπει να παρέχονται αρκετές εγγυήσεις από την τράπεζα.
? Έχει κατηγορήσει τον κ. Δημητριάδη και την ΕΚΤ ότι παραβίασαν τις προϋποθέσεις του ELA

Το θολό τοπίο της Uniastrum
Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο κ. Ορφανίδης. Το σημαντικότερο είναι:
? Γιατί ενώ γνώριζαν ότι η Uniastrum στη Ρωσία ήταν μία προβληματική τράπεζα, έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά της στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη;

Να μελετηθούν οι αποκαλύψεις Ορφανίδη
Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων κάλεσε τα μέλη του και γενικά όλους τους κατόχους αξιογράφων, που κίνησαν ή θα κινήσουν αγωγές, να ζητήσουν από τους δικηγόρους τους να μελετήσουν σε βάθος τις αποκαλύψεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου είναι η εξωδικαστική ρύθμιση του θέματος, εν αναμονή της πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για συζήτηση των προτάσεών του ημερομηνίας 09.09.2014, των δικών του προτάσεων, που του παρέδωσε διά χειρός, και των προτάσεων των κομμάτων.

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων διαβεβαιώνει ότι από τις αποκαλύψεις Ορφανίδη οι δικηγόροι θα αντλήσουν χρήσιμα στοιχεία, τα οποία θα αξιοποιήσουν εναντίον των εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων, που με τις πράξεις ή/και παραλείψεις τους οδήγησαν στην οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα