Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών

07:37 27/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, «Πέρασα και εγώ από εκεί και είχα παπούτσια από χαρτί», θα παρουσιάσει ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη» των εγκαταστάσεών του.

Πρόκειται για μια ταινία που επιδιώκει να ταξιδέψει τους θεατές στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με τρόπο άμεσο και παραστατικό, με φρεσκάδα και χιούμορ. Μια ταινία για τους ανθρώπους της αγροτικής ζωής μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός

ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης.
Όπως σημειώνει ο Βασίλης Λουλές, «το ντοκιμαντέρ δεν αρκείται απλά στην καταγραφή του λόγου και στη διάσωση της προφορικής παράδοσης της περιοχής, δεν αναδεικνύει μόνο τον πλούτο των παραλλαγών πάνω στο ίδιο παραμύθι- από στόμα σε στόμα, από τόπο σε τόπο- αλλά προσθέτει και κάτι περισσότερο, κάτι που μόνον ο κινηματογράφος μπορεί• φέρνει στο φως τις χειρονομίες του αφηγητή, τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές και τις εντάσεις, τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά ακριβώς τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν την δύναμη και την ιδιαιτερότητα στον κάθε παραμυθά. Η ντοπιολαλιά είναι όμορφη στα παραμύθια, ζωντανεύει τις εικόνες που περιγράφουν, ενώ τα εκφραστικά πρόσωπα των γερόντων είναι σαν ένα απέραντο τοπίο που δεν χορταίνεις να παρατηρείς, να θαυμάζεις, να απολαμβάνεις.
Πρόσωπα που, ακούγοντάς τα, μάς γεννούν εικόνες στο μυαλό και μας κάνουν να θέλουμε να πούμε ιστορίες κι εμείς, με τη σειρά μας. Όλοι εμείς, και οι μεγάλοι και τα παιδιά.
Γιατί όλοι θέλουμε να ακούμε παραμύθια κι όλοι μας έχουμε ένα δικό μας παραμύθι να μοιραστούμε. Οι γιαγιάδες κι οι παππούδες του ντοκιμαντέρ μάς δίνουν το χέρι. Τι λέτε, θα το πιάσουμε;».
Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2015, σε αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης που οργανώθηκαν στο Δήμο Αθηναίων, στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού. Προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επί 4 εβδομάδες. Προβλήθηκε επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στη Χίο, αλλά και από την ΕΡΤ.
Η ταινία συμπεριλήφθηκε στη συλλογή ταινιών απ’ όλο τον κόσμο που διατίθενται για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ακολούθως έχει συμπεριληφθεί και σε αντίστοιχο τμήμα του Queen’s College της Νέας Υόρκης, ενώ έχει ζητηθεί και από άλλους πανεπιστημιακούς φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών,