Χωρίς πυρασφάλεια το κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης

06:28 27/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Να αναζητηθούν οι ευθύνες τόσο στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και στις αρχές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, που κατ’ επανάληψη υποτιμούν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων, ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Ερευνητών, Ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα, στο Ηράκλειο, σχετικά με την πυρκαγιά στην παλιά πανεπιστημιούπολη, στην Κνωσσό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πυρασφάλεια στο κτίριο των

εστιών που καταστράφηκε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχο Ιωάννη Μαραγκάκη, που αναδημοσιεύει το in.gr, «το κατεστραμμένο κτίριο ήταν ένα παλιό κτίριο της περιόδου του 1980 με κάποιες μετασκευές που έγιναν το 1990. Εκείνη την εποχή δεν δινόταν και μεγάλη προσοχή στην πυρασφάλεια των κτιρίων, με αποτέλεσμα έγινε αυτό που έγινε. Από τότε που κτίστηκε το κτίριο η πραγματικότητα είναι πως άλλαξαν πολλές πρυτανικές αρχές και δεν είχε δοθεί η σημασία ώστε να χορηγηθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας ή κάποια μελέτη πυρασφάλειας να έχει υποβληθεί στην υπηρεσία. Η πραγματικότητα, επίσης, είναι πως εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικές οι σχετικές διατάξεις».

Ο κ. Μαραγκάκης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη φωτιά ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, «οι πυροσβέστες υπερέβαλαν εαυτούς και δη σε μία μάχη που δόθηκε εντός οικιστικού περιβάλλοντος για εννέα ώρες. Τελικά, καταφέραμε και θέσαμε την πυρκαγιά σε έλεγχο με τη βοήθεια και του αρχηγείου που απέστειλε το ελικόπτερο. Σχετικά με το ζήτημα στάθμευσης πυροσβεστικού ελικοπτέρου ΕΡΙΚΣΟΝ καναδικής κατασκευής, που έχει τεθεί από την αντιπεριφέρεια, πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο θα αποφασίσει το αρχηγείο μας. – Μαρίνα Μανδακάκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα