Στο «κόκκινο»οι σχέσεις Ολλανδίας- Τουρκίας- Στο «χορό» και η Δανία

17:28 12/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος. Να επιστρέψει στη λογική κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά την Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε την Κυριακή να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία

και την Ολλανδία.

Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης, ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Χθες, οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα και απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, αφού πρώτα την έθεσαν υπό κράτηση, ενώ διέλυσαν διαδήλωση εκατοντάδων Τούρκων έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.

Τα δύο στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης επεδίωξαν να μιλήσουν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος στη γείτονα, παρά την απαγόρευση της Ολλανδίας σε Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν προεκλογικές εκστρατείες στο έδαφός της.

Ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την πολιτική των απειλών. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, την οποία κατηγορεί ότι ενεργεί σαν «μπανανία». Επίσης δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό.

Τρελό και απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχόλιο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί η χώρα του,αν και σημείωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κάλεσε δε τον πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τα «εμπρηστικά σχόλια«.

Αντιδρώντας στην κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ολλανδών διπλωματών στο έδαφός της.

Για μικρό χρονικό διάστημα, η τουρκική σημαία είχε αναρτηθεί έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως τις σημαίες άλλαξαν ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Σε δημόσια εκδήλωση στη πόλη Μετς της Γαλλίας μίλησε πριν από λίγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη και ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας. Χαρακτήρισε δε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού«.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης γνωστοποίησε πως η ΕΕ θα παγώσει εν μέρει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, λέγοντας ότι η χώρα κινείται μακριά από την Ευρώπη και ενάντια στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου.

Σόιμπλε: «Η διαμάχη με την Τουρκία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική βοήθεια»
Keywords
Τυχαία Θέματα