Κομοτηνή: Επιστροφή ενισχύσεων για 170 καπνοκαλλιεργητές

15:00 12/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοκαλλιεργητών κος Εσάτ Χουσεϊν

Σε δεινή θέση βρίσκονται 170 καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν αξιοποιώντας το μέτρο 144 τις χρονιές 2011,2012,2013 κι αυτό γιατί δεν δήλωσαν στην δήλωση καλλιέργειας που υπέβαλαν δεύτερη καλλιέργεια, ως όφειλαν. «Λόγω του λάθους αυτού σε δηλώσεις που υπέβαλλαν στην ΈΑΣ Ροδόπης καλούνται τώρα να επιστρέψουν πίσω τις επιδοτήσεις. Θυμίζω πως πρόκειται για 50% επί του συνόλου της επιδότησης την πρώτη χρονιά,25%

τη δεύτερη και 18% την τρίτη. Πρόκειται για πρόβλημα που αγγίζει 920 παραγωγούς πανελλαδικά» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοκαλλιεργητών κος Εσάτ Χουσεϊν, που καθημερινά δέχεται στο γραφείο του διαμαρτυρόμενους καπνοπαραγωγούς.

Το μέτρο 144 και οι λάθος δηλώσεις

Την περίοδο εκείνη οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών είχαν λάβει εντολή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διευκολύνουν (έναντι αντιτίμου) τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144. Οι αιτήσεις έγιναν, αλλά για 170 καπνοκαλλιεργητές με λάθος τρόπο. «Τους είχαμε επισημάνει πως θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί, να δηλώσουν οπωσδήποτε και δεύτερη καλλιέργεια, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε» δηλώνει ο κος Εσάτ.

170 άτομα στη Ροδόπη καπνοκαλλιεργητές

Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή. Ήδη έχουν ζυγιστεί τα μισά καπνά, τα οποία αναμένεται να πωληθούν 30-40 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρσι. «Το κόστος είναι πολύ υψηλό, δυστυχώς η τιμή δεν αφήνει κέρδος» δηλώνει ο κος Εσάτ. Από τις αρχικές προβλέψεις για 6 εκατομμύρια τόνους καπνό, βλέπουν πως τελικά έχουν παραχθεί 1,5- 2 εκ. κιλά λιγότερα από πέρσι. Η μέση τιμή 5 ευρώ δεν χαροποιεί τους 6.450 καλλιεργητές. «Ο καπνός ανατολικού τύπου μπασμάς εξάγεται, δεν επιβαρύνει την πατρίδα μας. Οι μεταποιητικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς. Μπορούν να αγοράσουν και με έξι ευρώ το κιλό, αλλά δεν το κάνουν, κοιτούν μόνο το δικό τους κέρδος» παρατηρεί ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας. Μέχρι στιγμής έχουν ζυγιστεί 2.800 τόνοι με την μέση τιμή τώρα να κυμαίνεται στα 4.70 ευρώ το κιλό.
Φώτο:Εσατ Χουσεϊν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα