«Στις 5/12 θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους»

18:13 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα τεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, υπογράμμισε, στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Θα ανοίξει, έτσι, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις μακροοικονομικές εξελίξεις τόνισε, ότι το ΑΕΠ,

σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (1,8%).

Σημείωσε δε, ως εξαιρετικά θετικά τα στοιχεία για ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, όπως και για την πορεία των εξαγωγών.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις για αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση θα συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Αναφερόμενος στα θέματα του ΥΠΕΝ ο υπουργός παρουσίασε οδικό χάρτη τεσσάρων βημάτων για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ήτοι:

–Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας
-Σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών μορφών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη, επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής.
–Μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, ο σχεδιασμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη, αλλά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο.
–Κατάθεση νομοσχεδίου για τον χωρικό σχεδιασμό και την εξειδίκευσης του πλαισίου για τις χρήσεις γης.

Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία:Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα