Στην τελική ευθεία η συμβιβαστική πρόταση προς τους Θεσμούς

16:27 22/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνολική πρόταση προς εξεύρεση συμβιβασμού αναμένεται να έχει έτοιμη σύντομα η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να την καταθέσει στο Eurogroup της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά» επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι μία συμφωνία-πακέτο για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Δ. Παπαδημητρίου: Στόχος η διατήρηση του αφορολόγητου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο

υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος από τα Τρίκαλα χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη νομοθέτηση νέων μέτρων.

«Το αφορολόγητο κι άλλα ζητήματα είναι υπό διαπραγμάτευση. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε αυτό, δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επέκρινε την «πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού».

Η κυβέρνηση έως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει έτοιμη την πρόταση της προς τους Θεσμούς που αφορά:

την επέκταση του «κόφτη» κατά ένα έτος με προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών εφόσον χρειαστεί καιμείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 σε 2,5% και 1% για ανάπτυξη με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Κανένας δεν θέλει την αναβίωση του 2015, δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος

«Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup» και πως «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015». Έτσι κι αλλιώς, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για τον τρέχον έτος δεν πρόκειται να προέλθουν από τη χώρα μας, αλλά από τις χώρες στις οποίες γίνονται εκλογές, συμπλήρωσε.

Το ζήτημα της αξιολόγησης κρατά ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του απέρριψε διλημματικές καταστάσεις σε βάρος της χώρας με αφορμή την αξιολόγηση, που ικανοποιούν -όπως τόνισε- και άλλου είδους στοχεύσεις ενόψει των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Μιλώντας στο «CNN Greece», ο κ. Βούτσης σημείωσε πως όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαίο αυτό της υπεραπόδοσης των εσόδων, δείχνουν ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποτελεί τον άξονα επιβολής νέων μέτρων.

Χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει θέατρο με τη διαπραγμάτευση».

«Προσπαθεί να ανακτήσει κάποιο, ελάχιστο, πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τεχνητές συγκρούσεις, οι οποίες αποδεικνύονται, κάθε φορά σε βάρος της χώρας. Και προσπαθεί να κάνει μια επικοινωνιακή διαχείριση δύσκολων αποφάσεων και βαρών, τα οποία θα τα φορτώσει και πάλι στις δικές σας πλάτες. Μόνο που αυτό το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι, το σκηνοθετημένο παιχνίδι, κάθε φορά έχει τα ίδια αποτελέσματα» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως κάθε φορά που σημειώνεται καθυστέρηση ο λογαριασμός φορτώνεται στο λαό.

Έντονη κριτική για την καθυστέρηση τής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους άσκησε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν κάνουν πολιτική, υπογράφουν οτιδήποτε στο τέλος, είτε στο εσωτερικό προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν πράγματα. Ροκανίζουν κάθε είδους κεφάλαιο που μας έχει απομείνει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει εντός του Ιανουαρίου και πως κινδυνεύει να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση.

«Κανείς μόνος του δεν μπορούσε, όπως έδειξε η επιτυχημένη πορεία άλλων χωρών, όπως και της Κύπρου, που κατάφεραν λόγω ευρύτατων συναινέσεων να ξεπεράσουν σύντομα την κρίση», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, κατά την κοπή της πίτας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Την ίδια ώρα, από την Επίδαυρο, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα 195 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να επανακάμψουν τα κόμματα που πτώχευσαν τη χώρα.

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματική δράση επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα