Στην Κέρκυρα το δίκτυο European Silk Road – Marco Polo Routes

17:21 2/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αρχές Ιουλίου κλείνει ένα χρόνο ζωής η πρώτη Πολιτιστική Διαδρομή αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Οδό του Μεταξιού. Αποτελεί μια καινοτόμα δράση του διεθνούς δικτύου European Silk Road – Marco Polo Routes, ενός δικτύου πόλεων και φορέων που ανήκουν κυρίως στη μάκρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου αλλά εκτείνεται μέχρι και τον Αιγαίο.

Με

αφετηρία το λιμάνι της Βενετίας, το ιστιοφόρο Arina ανοίγει και φέτος πανιά οδεύοντας προς νέους προορισμούς. Μετά τις δαλματικές ακτές, σειρά έχουν η Κέρκυρα και άλλα Επτάνησα καθώς και η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Στην Κέρκυρα, τον πιο «ενετικό» από όλους τους προορισμούς, στις 2 Ιουλίου στο Παλαιό φρούριο, έλαβε χώρα μία συνάντηση ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τον Marco Polo System GEIE, òπου έγινε και η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων των δράσεων της πολιτιστικής διαδρομής «European Silk Road», ύστερα από ένα χρόνο ζωής.

Ηταν τις 6 Ιουλίου του 2017 όταν στο Ενετικό mandraccio (Μανδράκι), κάτω από το Παλαιό Φρούριο, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος υπέγραψε για πρώτη φορά την προσχώρηση στο δίκτυο. Ακολούθησαν άλλοι 25 μέλη από Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Αλβανία, ανάμεσα τους οι: Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, οι Δήμοι Πύλου, Μονεμβασίας και Ηγουμενίτσας, το Γενικό Επιμελητήριο Nαυτικών Ιταλίας Assonautica Italiana, o Δήμος του Crotone (Calabria) και Nicosia της Σικελία, άλλα δίκτυα πόλεων, η διεθνής σχολή μεσογειακής γαστρονομίας MedCooking School, διάφορες αναπτυξιακές εταιρίες και κέντρα πολιτισμού. Το δίκτυο έχει ήδη αναδείξει την σημασία μιας τέτοιας οργάνωσης για την προώθηση θεματικών που απασχολούν την Ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική και αφορούν την τοπική ανάπτυξη, τον βιώσιμο τουρισμό, την διεθνή συνεργασία, τις τοπικές παραγωγές και, πάνω απ όλα, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας.
Τέσσερεις από τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, οι οποίες είχαν και μεγάλη απήχηση στα τοπικά ΜΜΕ των χώρων που έλαβαν χώρα, είναι οι ακόλουθες. Η πρώτη, το project MedTaste, είχε ως απόλυτη πρωταγωνίστρια την Κέρκυρα, μέσω της chef Μαρίνας Μπεσκα. Επρόκειτο για ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Magna Grecia της Νότιας Ιταλίας, παρουσιάζοντας παραδοσιακές γεύσεις και ιστορίες της Κερκυραϊκής κουζίνας, όπου συμμετείχε και ο σημαντικότερος εκδοτικός οίκος της Ιταλιας, o Einadi. Άλλες δύο είναι οι “Malvasie senza confini” και “Olio, Oliva, Civiltà”, μέσω των οποίων ήρθαν σε επαφή Δήμοι και σύλλογοι τοπικών παραγωγών από Μονεμβασιά και Πύλο Νέστορος μαζί με τους Ιταλούς αντίστοιχους φορείς, με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγών της Ιταλίας τον Coldiretti και του κέντρου σπουδών Archivio di Stato της Βενετίας. Τέταρτη, είναι η πιλοτική δράση MedSeeds που σκοπεύει να ενώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από Ελλάδα και Ιταλία που ασχολούνται με την ανάκτηση αρχαίων παραδοσιακών πρακτικών όσον αφορά στην καλλιέργεια της γης και την παραγωγή τοπικών προϊόντων. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα του δικτύου ήταν η συμμετοχή του Marco Polo System στο Corfu Food and Wine Festival, όπου και ο όμιλος έφερε στην Κέρκυρα ένα από τους πιο σημαντικούς μάγειρες παραδοσιακής Βενετσιάνικης κουζίνας.
«Η πολιτιστική διπλωματία και η ασταμάτητη έρευνα είναι υψίστου σημασίας για το πώς μπορεί η Αδριατική και το Ιόνιο να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές παγκόσμια, όχι μόνο για την ιστορία και τα αξιοθέατα τους, αλλά και ως πυρήνας καινοτομίας, βιωσιμότητας, βιώσιμου και υψηλού επιπέδου τουρισμού. Αυτό είναι ο βασικός σκοπός του European Silk Road», αναφέρει ο πρόεδρος του Marco Polo System, Pietrangelo Pettenò.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα