Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα το σχέδιο «Αθηνά»

09:28 6/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρουσιάσει στις 14:00 το σχέδιο «Αθηνά» με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η τελική πρόταση επί του σχεδίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων με στόχο να μειωθούν οι μετακινήσεις των φοιτητών.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό σχέδιο εισάγουν μεταξύ άλλων μια μεταβατική περίοδο για 28 τμήματα που δεν θα δεχθούν εισακτέους για τη νέα

χρονιά -ως εκ τούτου δεν θα περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό- δεν θα μετακινηθούν και θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το 2018 μέχρι να αποφοιτήσουν όλοι οι ενεργοί φοιτητές.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο να περιοριστούν οι μαζικές μετακινήσεις φοιτητών, καθώς υπολογίστηκε ότι οι αλλαγές επηρεάζουν περί τις 18.000 νέους, κυρίως από τα ΤΕΙ Πάτρας και Θεσσαλονίκης.

Στα νέα μηχανογραφικά θα περιλαμβάνονται τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ μειωμένα από 481 σε 384. Η μείωση των εισακτέων που προκύπτει λόγω της συγχώνευσης των τμημάτων και σχολών δεν ξεπερνά το 4%. Έτσι, προβλέπεται να εισαχθούν στις σχολές και τα τμήματα του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 49.675 νέοι φοιτητές, αντί των 51.485 που είχαν εισαχθεί πέρυσι από τη γενική σειρά του 90%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Το σχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, ενώ θα συζητηθεί και κατά την παρουσίασή του στη Βουλή, όμως δεν θα τεθεί προς ψήφιση και θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι «η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων τους», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων. Φοιτητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, στις 12 συνεδριάζει στη Βουλή και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας για την Παιδεία, του ΠΑΣΟΚ, για την αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις: Το τελικό σχέδιο «Αθηνά» έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας
Την Τετάρτη κατατίθεται το σχέδιο «Αθηνά»

Keywords
Τυχαία Θέματα