ΦΠΑ: Αλλαγές στην εξόφληση

Αποδεσμεύει, με διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στη βουλή, το υπ. Οικονομικών τη διαδικασία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από την υποχρέωση καταβολής του φόρου.

Το υπουργείο πρόκειται να παράσχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες υποβολής χρεωστικής ή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ καταβάλλοντας αρχικά 10 ευρώ, ενώ μετά από κάποιες ημέρες θα καταβάλλεται
το σύνολο του φόρου.

Ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης ολόκληρη την οφειλή του, ή όποιο ποσό θέλει από τη συνολική του οφειλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μικρότερο των 10 ευρώ.

Οι υπόχρεοι θα υποβάλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και θα πληρώνουν τα 10 ευρώ. Θα εξοφλούν δε το σύνολο του ποσού μέχρι και δύο εβδομάδες αργότερα (10 εργάσιμες ημέρες). Ακόμη με τις προωθούμενες αλλαγές καταργούνται οι τρεις δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ και ορίζεται εφάπαξ εξόφληση, ενώ παύει η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο. Έτσι, όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Πλέον, η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (εμπρόθεσμης, εκπρόθεσμης, τροποποιητικής) γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά και η πληρωμή του οφειλόμενου ΦΠΑ γίνεται μόνο μέσω τράπεζας. Για την πληρωμή απαιτείται η ταυτότητα πληρωμής, ένα έντυπο το οποίο εκτυπώνεται μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, και περιέχει τον ΑΦΜ της επιχείρησής ή του προσώπου που οφείλει το φόρο, έναν τυχαίο μοναδικό αριθμό που δίνεται από το Taxisnet και το ποσό πληρωμής.

Το ποσό πρέπει να δηλωθεί ακριβώς όπως αναφέρεται στην ταυτότητα πληρωμής, αλλιώς η συναλλαγή δεν εκτελείται, ακόμα και όταν το ποσό είναι παραπάνω. Το εκπρόθεσμο ΦΠΑ, που υποβάλλεται μέσω Taxisnet πληρώνεται επίσης στην τράπεζα με την αντίστοιχη ταυτότητα πληρωμής, στο ποσό όμως συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο του εκπρόθεσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών ένας στους τέσσερις υπόχρεους σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, περίπου 250.000 φορολογούμενοι, δεν εκπληρώνουν εγκαίρως την υποχρέωσή τους αυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα