Το Κυπριακό και προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα

20:49 5/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, την αυριανή πρώτη επίσκεψη του στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Αβραμόπουλο.Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος υπουργός αναφέρει ότι θα συζητηθούν το Kυπριακό, θέματα διμερών σχέσεων και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα.
Επίσης, αναφέρει ότι «ένα από τα θέματα που θα συζητήσω με τον κ. Αβραμόπουλο είναι και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του στην Τουρκία».

Ο Κύπριος υπουργός αναφέρει ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Στόχος δεν είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» τονίζει.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών είναι το ακόλουθο:

-Ποια θέματα θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών σας; Με αυτές θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη και πότε θα πραγματοποιηθεί;

Μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, η πρώτη υπό την ιδιότητά μου ως νέος υπουργός Εξωτερικών, η οποία στέλνει και το μήνυμα ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Θα ενημερώσω τον κ. Αβραμόπουλο για τις προτεραιότητες της παρούσας διακυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα συζητήσουμε το Κυπριακό και θα ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και της μεταξύ μας συνεργασίας. Επιπλέον, με τον κ. Αβραμόπουλο θα αξιολογήσουμε και την πορεία προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

-Ποια θα είναι τα επόμενα δικά σας ταξίδια στο εξωτερικό;

Την επόμενη εβδομάδα θα αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσω επαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια θα μεταβώ στο Στρασβούργο, όπου θα έχω συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα κυπριακού ενδιαφέροντος. Ακολούθως, θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες για να είμαι παρών στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στη λογική της «λύσης κυπριακής ιδιοκτησίας»;

Η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση για την πατρίδα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνουμε όλες τις προσπάθειες μας. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Επ' αυτού, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής '77 και '79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και γι' αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να τονίσω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που να είναι καλά προετοιμασμένες και να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

-Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσω με τον κ. Αβραμόπουλο είναι και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

-Είσαστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας;

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση καταβάλλει με πείσμα μια ειλικρινή προσπάθεια εξόδου από την υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία. Ο προσδιορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης κατά τις εργασίες του Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Πέραν τούτου, διαφαίνεται ότι με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με τις στοχευμένες κινήσεις της πλευράς μας, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα προσδίδοντας στην οικονομία μας την τόνωση που χρειάζεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα