«Στη σκιά των βράχων» 2017 Πρόγραμμα 3 – 8 Ιουλίου

17:09 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δευτέρα 3 Ιουλίου

Γιάννης Σπανός

Συνοδοιπόροι του, στο μαγικό αυτό ταξίδι (με αλφαβητική σειρά):

Ελένη Δήμου, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αλέκα Κανελλίδου, Κώστας Καραφώτης, Κατερίνα Κούκα, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Πένυ Ξενάκη, Λάκης Παπαδόπουλος, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Χατζής και οι Active Member.

Ειδική εμφάνιση και παρουσίαση ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Ο Γιάννης Σπανός

μας έχει χαρίσει επί έξι δεκαετίες πολλές από τις ομορφότερες στιγμές που υπήρξαν ποτέ. Προικισμένος με ένα διακριτό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, ενσωμάτωσε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Αρχές του ’60, από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή (Ζυλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκαινσμπούργκ), ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας, Γιάννης Σπανός, επιστρέφει στην Αθήνα. Ηχογραφεί το πρώτο του ελληνικό τραγούδι – «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά – και πρωτοστατεί στη δημιουργία του Νέου Κύματος.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς καθώς και οι συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες μας.

Στην συναυλία αυτή, θα συνυπάρχουν όλες του οι επιτυχίες που άφησαν εποχή και τραγουδάμε μέχρι και σήμερα: Σαν με κοιτάς, Οδός Αριστοτέλους, Σπασμένο καράβι, Μια φορά θυμάμαι, Άνθρωποι Μονάχοι, Μαρκίζα και άλλα πολλά.

6 Ιουλίου

Γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds

Τα Κορίτσια Της Ιερουσαλήμ (από την Παλαιστίνη)

Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό Μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM) που ιδρύθηκε το 1993 και έχει 5 παραρτήματα του που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα είκοσι επτά μέλη της είναι μουσικοί που παίζουν αραβικά όργανα όπως, ούτι, κανόνα και τα ανατολίτικα κρουστά, δυτικά όργανα όπως βιολί, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο και τραγουδιστές.

Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής γενικά στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια, έχοντας ερμηνεύσει και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 2016, η γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους Παλαιστίνιους όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.

Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον κόσμο, καθώς είναι η κοινή γλώσσα όλων των λαών, και δια μέσω της μουσικής, τα παιδιά της Παλαιστίνης μεταφέρουν ένα μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας και αγάπης στα παιδιά και το λαό της Ελλάδας.

Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου.

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Αριστοφάνους «Λυσιστράτη»

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος

Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου – Θανάσης Γιαννακόπουλος

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παίζουν:

Πέτρος Φιλιππίδης – Λυσιστράτη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης – Κινησίας, Ναταλία Τσαλίκη – Μυρρίνη, Γιάννης Μπέζος – Πρόβουλος

Παίζουν επίσης:

Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη». Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης.

Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Τιμές εισιτηρίων: 20€ – Μειωμένο: 15€

Πληροφορίες:

Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107609340, 210 7609350

Προπώληση: Γραφεία Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού

Ευαγγελικής Σχολής 26, Βύρωνας, 6ος όροφος, ώρες 11:00-14:00 (εκτός Σ/Κ)

Ταμείο Θεάτρου Βράχων, ώρες 12:00-20:00

Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4, Αθήνα, ώρες 11:00-19:00

Από τον διαδικτυακό ιστότοπο του Φεστιβάλ www.festivalvraxon.gr

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
προγραμμα, active member, βλαδίμηρος κυριακίδης, κωστής μαραβέγιας, member, εμφάνιση, αθηνα, καλοκαιρι, θεατρο, edward, ούτι, ελλαδα, λυσιστράτη, δραση, ΕΡΤ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, λακης γαβαλας, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, δαναη μπαρκα, βλαδίμηρος κυριακίδης, γιαννης μπεζος, λυσιστράτη, βυρωνας, δαφνης, δαφνη, ζηνα, ιερουσαλημ, κοντρα, μουσικη, ντουμπαι, ονοματα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, τραγουδια, active member, αγαπη, αλεξανδρα, αραβικα, βηθλεεμ, βυρωνα, γαζα, γλωσσα, γραφεια, γρηγορης, δαυιδ, δυστυχως, δικτυο, ειρηνη, εκπαιδευση, ελευθερια, ελπιδα, εμφάνιση, εξι, εποχη, επτα, ζωη, ζουγανελης, ιδεα, ιδια, εικοσι, θαλασσινος, κινηση, κιατο, μαρια, οδος, οραμα, παιδια, παλαιστινη, παρουσιαση, πεγκυ ζηνα, ψυχη, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκηνοθεσια, στιγμα, τανια τσανακλιδου, φεστιβαλ, φυσικα, φλαουτο, φωνη, φορα, χατζης, χρηστος, χριστινα, χωματα, ωδειο, βιολι, ωρες, αντρες, μπεζος, μπουατ, edward, εθνικο, κομματι, κωστας, λακης, member, μια φορα, οργανα, ορχηστρα, σκηνη, ταξιδι, θανασης, θανος, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα