Σε κλοιό καύσωνα η χώρα

15:33 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς ανάσα είναι η χώρα από τον αφρικανικό καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς υπό σκιά και θα ανέβει ακόμη περισσότερο τις δύο επόμενες μέρες ενώ σε ορισμένες περιοχές θα αγγίξει ακόμη και τους 45 βαθμούς.

Η Παρασκευή αναδεικνύεται από τις πιο ζεστές ημερες έως τώρα αυτού του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να δείχνει 42 και 43 βαθμούς.

Χαρακτηριστικές είναι οι θερμοκρασίες που δίνει για τις 2 το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σπάρτη 43.9, Ελευσίνα 43.5, Μολάοι Λακωνίας 43.1, Παλλήνη Αττικής 42.9, Γεράκι Λακωνίας 42.8, Ασπρόπυργος 42.4, Ψυχικό

Αθηνών 42.4, Μοίρες Ηρακλείου 42.3.

Από χθες Πέμπτη, οι μετακινήσεις με τα πόδια ήταν επικίνδυνη αποστολή, ενώ την αφόρητη κατάσταση επιβαρύνει η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα.

Τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μονάδες και οι σταθμοί της ΔΕΗ, λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, Εμμ. Παναγιωτάκη.

Η ΔΕΗ είναι εξοπλισμένη απέναντι στον καύσωνα καθώς όλοι οι σταθμοί φυσικού αερίου της επιχείρησης θα λειτουργούν κανονικά. Οι λιγνιτικές μονάδες της βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ από σήμερα λειτουργούν και οι σταθμοί του Αμύνταιου.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει επείγουσα ανακοίνωση με οδηγίες κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1595.

Ο δήμος Αθηναίων θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ενεργειών εκτάκτων αναγκών ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της αστικής πανίδας και του πρασίνου, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ειδικότερα και οι εννέα Λέσχες Φιλίας (Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων), που είναι κλιματιζόμενες, θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε κλιματιζόμενο χώρο, ατόμων που το έχουν ανάγκη.

«Σε συνεργασία με την γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες και ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Γιάννης Καπάκης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο γγ Πολιτικής Προστασίας: «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, έχουν ορίσει κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου να καταφύγουν οι συμπολίτες μας που επιθυμούν. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες και συνεχείς ανακοινώσεις για την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στον τομέα της πυρασφάλειας θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο οι λόφοι Λυκαβηττού, Στρέφη και Λαμπράκη στον Νέο Κόσμο, καθώς και το Άλσος Παγκρατίου, ενώ θα υπάρχουν και υδροφόρες. «Επειδή μετά το κύμα καύσωνα εκδηλώνονται συνήθως δυνατοί άνεμοι», υπογραμμίζει ο κ. Καπάκης, «πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως, το άναμμα ψησταριών στην ύπαιθρο, η χρήση τροχού, ηλεκτροσυγκολλήσεων ή άλλων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών. Σημειώστε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών».

Επίσης, τοποθετήθηκαν ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε 35 σημεία και ο δήμος Αθηναίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν ώστε τα δοχεία νερού να παραμείνουν γεμάτα και καθαρά.

Στο μεταξύ πιο ψύχραιμα φαίνεται να αντιμετωπίζουν, σήμερα Παρασκευή, τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού όσοι κυκλοφόρησαν έξω από το σπίτι τους.

Αρκετοί πάντως επιλέγουν να βγούνε από το σπίτι και να επισκεφθούν το πάρκο της γειτονιάς τους ή τις κλιματιζόμενες αίθουσες για να πάρουν μια ανάσα δροσιάς. Εξάλλου όπως τόνισε στο ΑΠΕΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Γιάννης Πολύζος «κάποιοι μεγάλοι χώροι πρασίνου, είναι ιδανικές επιλογές για κατοίκους, αλλά κι επισκέπτες της Αθήνας για να δροσιστούν».

Αναφερόμενος στο πάρκο Τρίτση επεσήμανε ότι «μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε θέλει, όλο το 24ωρο, καθώς είναι ανοιχτό. Το πάρκο διαθέτει μεγάλες επιφάνειες νερού, κάτι που βοηθά πολύ στην πτώση της μέσης τιμής θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν και πολλές σκιερές επιφάνειες, πυκνά δέντρα. Εξάλλου, το περιαστικό πράσινο κι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου προσφέρονται για να ξεφύγει κάποιος από την υπερβολική θερμοκρασία».

Από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς τουλάχιστον, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του βορείου Ιονίου και την Ήπειρο, αργότερα σε όλη τη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, και μέσα στη Δευτέρα στο υπόλοιπο της χώρας.

Σχετική είδηση: «Καυτό» τετραήμερο με θερμοκρασίες Σαχάρα (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα