Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

08:18 22/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της χώρας καθώς σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Καρδίτσα.

Περιφέρεια Κρήτης: Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (audio)

Στη Φθιώτιδα, τα πρώτα προβλήματα είναι ήδη ορατά. Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά

μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Ο χιονιάς έχει προκαλέσει την διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετούς ορεινούς και επαρχιακούς δρόμους της Ναυπακτίας και της Πελοποννήσου.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στην Πάρνηθα ενώ έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, για τους άστεγους. Μεταξύ άλλων θα παραμένει ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, Ακαδημίας 50, ενώ θα λειτουργεί ειδική γραμμή επικοινωνίας το 1595, για να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά. Έκτακτα μέτρα και στον Πειραιά.

Από χθες το πρωί επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής στην Πάρνηθα και σε περιοχές στα όρια της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής προκειμένου να παραμείνει ανοικτό και προσβάσιμο το οδικό δίκτυο. Ανάλογα με την ένταση της χιονόπτωσης, αυξήθηκε και ο αριθμός των μηχανημάτων που επιχειρούν και σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη επιχειρήσεις αποχιονισμού στις περιοχές της Πάρνηθας, της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου καθώς και στην περιοχή των Βιλίων – Κάζας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Θήβας ενώ λευκά Χριστούγεννα θα κάνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Πηλίου, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκ. στα Χάνια, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο έχει φθάσει ήδη τα 40 εκ.

Στα λευκά το Πήλιο και η Όθρυς αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Χιονίζει από την Πορταριά και πάνω. Στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς εκχιονιστικά μηχανήματα, ρίχνουν αλάτι για να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

«Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες, ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό, πρόσθεσε.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, λόγω της πτώσης των δέντρων κοντά στην κοινότητα Μάνεσι, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στη εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

*Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
*Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
*Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
*Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης.
*Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
*Κλειτορίας – Αροανίας, έως και Ψωφίδα.
*Κλειτορίας – Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.
*Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
*Ακράτας – Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
*Αιγείρας – Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην δημοτική Μίχα – Κομπηγαδίου – Δεμεστίχων – Λεοντίου – Ρακίτας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου – Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Τρίπολη: Λευκό τοπίο

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα θα καταγραφούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, με εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ στην κεντρική και νότια Ελλάδα βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Η ΕΜΥ προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα