Σπύρος Ραψομανίκης: Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου δεν υπάρχει περιβαλλοντική μόλυνση μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight

17:33 5/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Π.Ε. Ξάνθης η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Ξάνθης, μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight.

Την παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής

ΔΠΘ. Συνοδευόταν από την Καθηγήτρια Ρέα Λούπα και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος κα Καραλή.


Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο Καθηγητής ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης αναφέρθηκε στη μεθοδολογία λήψης δειγμάτων σε τρεις δειγματολήπτες από την πρώτη στιγμή στην περιοχή του ατυχήματος και στα Κιμμέρια. Αναφέρθηκε στις μετρήσεις συγκέντρωσης μολύβδου που ήταν ασήμαντες, μάζας αιωρούμενων σωματιδίων, που ήταν όρια και πάνω από τα όρια αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Επίσης παρουσίασε τα στοιχεία των φίλτρων όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψία.

Παρουσίασε τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δειγματολήπτη μετά την ανάλυση με αέρια χρωματογραφία φασματοσκόπιο. Οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι που εντοπίστηκαν, όπως από την καύση πλαστικών, παρουσιάζονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όπως επίσης και η συγκέντρωση φουρανίου (1 νανογραμμάριο με όριο τα 2 νανογραμμάρια)


Για την υπόθεση καύσης και περιβαλλοντικής μόλυνσης από μόλυβδο σημείωσε “Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο) . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο ανέφερε ο Σ. Ραψομανίκης. ’’Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’.

Για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης ο Σ. Ραψομανίκης σημείωσε : “Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πριν ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ζω εδώ και αγαπώ την περιοχή, και δηλώνω υπεύθυνα και με την υπογραφή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλύψαμε με δικούς μας πόρους όλες τις αναλύσεις και αρνηθήκαμε κάθε χρηματοδότηση του Εργαστηρίου για ευνόητους λόγους”

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για ένα διάστημα ενώ όσον αφορά στην απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων, θα συλλεχθούν από ειδική εταιρία που θα κάνει την απορρύπανση, με ευθύνη της Sunlight ,με βάση την απαιτούμενη νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Απαντώντας στην ερώτηση για τα πιθανά κενά νόμου που παρατηρήθηκαν από το συμβάν, σημείωσε ότι πράγματι η χώρα βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας και πρέπει να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία IPPC για τις βέλτιστες τεχνικές.

Τις μετρήσεις επιβεβαίωσε με μετρήσεις στα επιφανειακά ύδατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ξάνθης. Επίσης, το Τμήμα Υγιεινής πήρε δείγματα πόσιμου νερού και επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού είναι απολύτως ασφαλής.Καμία ουσία που να αφορά το γενικό πληθυσμό δεν παρουσιάζει συγκεντρώσεις πάνω από το όριο. Όσον αφορά τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση και την πιθανή τους έκθεση δεν είναι κάτι που μπορεί να το εκτιμηθεί μετά τη φωτιά καθώς δεν μετρήθηκε. Όμως οι πυροσβέστες φορούσαν όλοι μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες, αναφέρει ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας.

Πριν την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε στην εισαγωγή του ότι ήταν 3 δύσκολες μέρες όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία καταστροφή. Συνέστησε ψυχραιμία σε όλους αναφερόμενος σε ακραίες δηλώσεις των πρώτων ημερών που δεν χαρακτήρισε όλες τις αντιδράσεις.

Ο Σ. Ραψομανίκης σημείωσε: “Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλύτική για να μην επεκταθεί η ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τις συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όταν αρχίσαμε τις αναλύσεις, που τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανησυχούσαμε, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον τώρα. ”


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Γρηγόρης Στογιαννίδης παρενέβη για να πει ότι “η Ξάνθη είναι τυχερή που έχει το Εργαστήριο του Καθηγητή Ραψομανίκη, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά και άμεσα προσέτρεξε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε” ανέφερε και σημείωσε ότι επικοινώνησε μαζί του από τα πρώτα λεπτά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα