Στις 13.55 σταμάτησε ο χρόνος

Σαν χθες είναι ακόμη καρφωμένες στο μυαλό μας οι τραγικές εικόνες από το μακελειό στο υποκατάστημα της Μαρφίν επί της οδού Σταδίου.

Ήταν 5 Μαϊου του 2010 όταν μια ομάδα νεαρών, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έσπασε τμήμα της τζαμαρίας του ισογείου της τράπεζας και πέταξαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό.

Το κακό δεν άργησε να γίνει. Από τη φωτιά δολοφούνται η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.

Οι εικόνες στο μπαλκόνι

του τραπεζικού καταστήματος με τα άψυχα κορμιά, προκαλεί όχι απλά θλίψη, αλλά και μια κραυγή απόγνωσης. Μια γροθιά στο στομάχι που ακόμη και σήμερα προκαλεί πόνο.

«Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον 2ο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει... ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ... πετούσαν πέτρες. Παρεισφρήσαν στην πορεία... βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπα τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο... εγώ εν τέλει πήδηξα από το μπαλκόνι. Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε "μέσα καίγονται ρε παιδιά"», ανέφερε ένας εργαζόμενος στην κατάθεσή του.

Οκτώ χρόνια μετά οι δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι. Οκτώ χρόνια μετά καμία δίκη και καμία έρευνα δεν οδήγησε στον εντοπισμό τους. Οκτώ χρόνια μετά αυτό το μαύρο κεφάλαιο θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας… και δεν θα το ξεχάσουμε έως ότου εντοπιστούν οι δράστες και όσοι τους καλύπτουν έως σήμερα…

Κάθε φορά θα θυμόμαστε τα όσα υποστήριξε ο σύζυγος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Χρήστος Καραπαναγιώτης που ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που της μίλησε. Όπως είχε καταθέσει, η τελευταία κουβέντα της Αγγελικής προς εκείνον ήταν: «Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι», όπως πνίγεται μια ολόκληρη κοινωνία που δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη…Keywords
Τυχαία Θέματα