Σε ηλικία 13 ετών ξεκινούν τις ναρκωτικές ουσίες

11:54 20/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ηλικία 13 έως 15 ετών ξεκινούν τις ναρκωτικές ουσίες, οι χρήστες στο νομό Δωδεκανήσου!
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, για τη διετία 2016 – 2018, το ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ».
Στην πλειοψηφία τους οι χρήστες είναι άνδρες, σε ποσοστό 84%, άνεργοι σε ποσοστό 57,4% και μένουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια το 55,3%.
Η κύρια ουσία χρήσης τους είναι η ηρωϊνη, με το 67% να την παίρνει σε ενέσιμη μορφή.
Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της χρήσης, αυτή κυμαίνεται στην ηλικιακή ομάδα από τα 13 έως τα

15 έτη και σε συντριπτικό ποσοστό, 87,2%, η ουσία έναρξης της χρήσης είναι η κάνναβη.
Σ’ ότι αφορά το αλκοόλ, οι άνδρες σε ποσοστό 73,3% κυρίως πίνουν κρασί και ακολουθούν το ούζο, το τσίπουρο και η ρακί.
Σε ποσοστό 27% το αλκοόλ στάθηκε αιτία άσκησης βίας σε κάποιο μέλος της οικογένειας και το 60% έπινε καθημερινά.
Το 93% διέμενε σε σταθερή στέγη και σε ποσοστό 14% ο χρήστης ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (μάστερ, διδακτορικού).
Σε ποσοστό 67% κάποιο μέλος της οικογένειάς του είχε ή έχει θέματα με το αλκοόλ με το 47% να αφορά τον πατέρα τους.
Το 60% οδηγεί ΠΑΝΤΑ ή ΣΥΧΝΑ μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Επίσης, υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας που σχετίζεται/οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως ψυχιατρικό).
Ο τζόγος φαίνεται ότι αφορά αποκλειστικά τους άνδρες, με το 100% ν’ ασχολείται με αυτόν.
Οι μισοί είναι έγγαμοι με το 60% αυτών να έχουν παιδιά. Σε ποσοστό 72% έχουν σταθερή εργασία με τους μισούς απ’ αυτούς να έχουν πάνω από 10 χρόνια εξάρτησης στο τζόγο.
Ανέφεραν προβλήματα στην οικογενειακή ζωή (72%), οικονομικά προβλήματα (72%), προβλήματα στην κοινωνική ζωή (58%), και προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή (μειωμένη απόδοση, απουσίες, αργοπορίες).
Σε σχέση με την προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο, οι άνδρες υπερισχύουν και στον τομέα αυτό σε ποσοστό 80%.
Μέσος όρος τα 19 έτη, με μικρότερη την ηλικία των 14 ετών. Σε ποσοστό 60% είναι μαθητές ή φοιτητές, με το 80% των περιπτώσεων οι γονείς τους να μη ζουν μαζί και να υπάρχουν προβλήματα στην οικογενειακή ζωή.
Ο χρόνος χρήσης της κύριας εφαρμογής τους ημερησίως είναι από 6 έως 10 ώρες.
Στη διετία 2016 – 2018 εξυπηρετήθηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου 160 άτομα, μέλη οικογένειας (μητέρες 41%, πατέρες 30%, σύζυγοι/σύντροφοι 17%, αδέρφια 9%, παιδιά 2%, άλλου είδους συγγενική σχέση 1%) που ζήτησαν βοήθεια για άτομα της οικογένειάς τους.
Σε ποσοστό 77% αφορούσε συγγενικά τους πρόσωπα με προβλήματα με παράνομες ουσίες. Σε ποσοστό 85% ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο πρόγραμμα. Ζήτησαν βοήθεια για μέλος της οικογένειάς τους που διέμενε μαζί τους σε ποσοστό 52%, ενώ τα εξαρτημένα άτομα για τα οποία ζήτησαν βοήθεια ήταν γονείς σε ποσοστό 26%.
«Στάσου πλάι μου»
Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κορυφώνει τις προσπάθειές του για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα της εξάρτησης με την πραγματοποίηση πλήθους εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, την 26η Ιουνίου.
Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι το «Στάσου πλάι μου» με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνει μια μεγάλη ενημερωτική «εκστρατεία» σε νησιά με τη συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου, του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου Καλύμνου και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης με την υποστήριξη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και του Συλλόγου Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου.
Η ενημερωτική εκστρατεία θα γίνει στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Λέρου, των Λειψών, της Πάτμου και της Καλύμνου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα