Σε διαβούλευση το ν/σ για το άσυλο-Επιτάχυνση διαδικασιών, κλειστά κέντρα

13:07 11/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Περιλαμβάνονται 5 βασικοί άξονες νομοθετικών τροποποιήσεων και πρωτοβουλιών.

Με το ν/σ καθιερώνεται σύντμηση των χρόνων απόδοσης άσυλου ως και στο μισό διάστημα από ότι ισχύει σήμερα, κυρίως για τις περιπτώσεις απόλυτης προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα για όσους βρίσκονται σε κράτηση ή περιπτώσεις προσφύγων.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται οτι στους αιτούντες παρέχεται δωρεάν νομική συνδρομή ενώπιον της Αρχής προσφυγών και το αίτημα γίνεται δεκτό μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα να

ευδοκιμήσει η προσφυγή. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής, προβλέπεται η κράτηση του προσώπου σε προαναχωρησιακό κέντρο μέχρι να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του η να γίνει δεκτή η αίτηση του.

Με το σχέδιο νόμου ενοποιείται η διαδικασία καταγραφής η οποία θα ολοκληρώνεται στο ΚΥΤ, όπου εκεί θα συσταθεί και μητρώο βοηθών χειριστών των υποθέσεων από νομικούς.

Το δελτιο για τους αιτούντες άσυλο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά

Δευτερον: Κλειστές ελεγχόμενες δομές θα δημιουργηθούν στα 5 νησιά του Αιγαίου. Μεγάλες ελεγχόμενες εκτάσεις, όπου μέσα θα συνυπάρχουν ΚΥΤ και προαναχωρησιακά κέντρα. Με κατάλληλες υποδομές για ευπαθείς ομάδες.

Η ειδική γραμματεία προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων ορίζεται ως αρμόδια εθνική αρχή. Ενώ προβλέπεται και η διενέργεια ελέγχου για την πραγματική ηλικία σε περίπτωση που η δηλωθεί σας ηλικία αμφισβητηθεί από τον διοικητή του ΚΥΤ.

Εισάγονται τεχνολογίες πληροφορικής και το υπουργείο προχωρά σε σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων όπως η έκδοση Golden Visa και για ενίσχυση της διαφάνειας υποχρεούνται διευθυντές και αναπληρωτές να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα