Η ενημέρωση από ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: 56 νέα κρούσματα, σύνολο: 2.011- Θάνατοι 93 (video)

12:23 11/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Το σύνολο των θανάτων είναι 93, με διάμεση ηλικία τα 73 χρόνια. Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας είναι 2.011. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 77 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 35.432 κλινικά δείγματα. Τελευταία θύματα, ένας 47χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, με υποκείμενα νοσήματα, ένας 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης

και ένας 85χρονος στο Θριάσιο.

Μόσιαλος: Η σημασία των αποστάσεων (video)

infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος για την Παρασκευή 10 Απριλίου

Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας, τόνισε o κ. Τσιόδρας λέγοντας «και βέβαια θα πάμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στην υποεκτίμηση αλλά και την ελλιπή αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο την εποχή του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, καταγράφηκε έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση της υγείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στη οξεία φάση όσο και στην φάση της αποκατάστασής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή γιατί η έλλειψη της καλής αυτής θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο».

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά την 8η Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας μετέφερε απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη.

Τέτοια ημέρα, αναφέρει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση το οποίο καθιστά δύσκολο την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων και η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα, δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού.

Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτό απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν όπως έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αυτήν τη στιγμή υποφέρουν από την επέλαση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνίας μας ούτε και στις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου.

Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία είναι πάνω απ΄όλα η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και από τη θέση του χαιρέτησε τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να έχουν αυτήν την υπεύθυνη στάση που θα βοηθήσει όλους μας να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά και περαιτέρω κύκλους αυτών των επιδημιών στη χώρα μας. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας. Τους ευχαριστούμε, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό».

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην ‘Απω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. «Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ «πέρα -δώθε», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα