Ρέθυμνο: Σεμινάριο στην Πολλαπλή Νοημοσύνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

07:09 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διήμερο επιμορφωτικό θεματικό σεμινάριο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διοργανώνει το ΚΠΕ Ανωγείων σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης και το ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνης.

Θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στα Ανώγεια, αφορά στην «Πολλαπλή Νοημοσύνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,

Εκπαίδευση για την Αειφορία, Μεθοδολογία και Διδακτικές Tεχνικές, ο κάθε μαθητής να μαθαίνει με το δικό του Τρόπο και ο δάσκαλος να διδάσκει με Πολλαπλούς Τρόπους».

Στόχος είναι να διαπιστώσουν οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια των ειδικών στην εκπαίδευση τη σημαντικότητα της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης ώστε να καταστούν ικανοί να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και project για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών τους στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στις βιωματικές δράσεις και στις ερευνητικές εργασίες.
Δραστηριότητας που αφορούν μεταξύ άλλων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη που είναι και το θέμα του σεμιναρίου. Σύμφωνα με την θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης, αυτή μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και σε θέματα όπως, στην αγωγή υγείας, στα πολιτιστικά προγράμματα, στην τοπική ιστορία και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι πενήντα εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, στους οποίους απευθύνεται το σεμινάριο, θα παρακολουθήσουν 15 διδακτικές ώρες ώστε να γνωρίσουν τους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης όπως αυτή η θεωρία διατυπώθηκε το 1983 στο βιβλίο του Howard Gardner «Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences», καθώς επίσης τους πολλαπλούς τρόπους μάθησης μέσα από εργαστήρια και παιχνίδια γνωριμίας και ενδυνάμωσης της μαθησιακής σχέσης και της ενεργούς επικοινωνίας μαθητή και εκπαιδευτικού. Παράλληλα στο σεμινάριο θα διεξαχθούν εργαστήρια για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση την Πολλαπλή Νοημοσύνη, την Ανακύκλωση, καθώς επίσης εφαρμογές της πολλαπλής νοημοσύνης στα Μουσεία. «Στην κρίσιμη στιγμή, ο άνθρωπος δεν κρίνεται από το τι έχει διαβάσει, αλλά από το τι έχει κάνει. Και δεν κρίνεται από το πόσο καλά έχει μιλήσει, αλλά από το πόσο ηθικά έχει ζήσει», υποστηρίζει ο Howard Gardner
Λίγα λόγια για τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης σύμφωνα με το βιβλίο.
«Η νοημοσύνη είναι προϊόν μιας μακράς και συμμετοχικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φύσης, βιολογικές δυνάμεις και κληρονομικές προδιαθέσεις και της ανατροφής περιβαλλοντικές δυνάμεις και εμπειρίες της ζωής», σύμφωνα με τον συγγραφέα Howard Gardner, ο οποίος στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης επισημαίνει πως αυτή αποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη σύμφωνα με την οποία γεννιόμαστε με μια μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν να μετρήσουν. Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών, η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε εννιά τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο. Και τούτο διότι ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως «ένοχο» για την άνιση μεταξύ τους ανάπτυξη το σχολείο, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο µόνο ευφυϊών -γλωσσικής και λογικοµαθηµατικής- αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες, όπως δηλαδή τη μουσική ευφυΐα, ευφυΐα του χώρου, ενδοπροσωπική ευφυΐα, διαπροσωπική ευφυΐα, φυσιογνωστική ευφυΐα, σωµατική/κιναισθητική ευφυΐα και υπαρξιακή ευφυΐα.
Σύμφωνα με το βιβλίο τα τέσσερα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Gardner είναι: «Κάθε άτομο έχει ένα συνδυασμό των εννέα ή και περισσότερων ειδών νοημοσύνης.

Αυτή η τυχαία κατάταξη των δυνάμεων και αδυναμιών καθιστά κάθε πρόσωπο μοναδικό με αποτέλεσμα κάθε τάξη να διαθέτει μια ποικιλομορφία σκέψης. Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του σε επαρκές επίπεδο. Με ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και κατάλληλη καθοδήγηση, οποιοσδήποτε μαθητής ή άτομο, μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του. Οι νοημοσύνες συνεργάζονται. Πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Καμιά νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της. Εξαιτίας γενετικών καταβολών και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο προφίλ νοημοσύνης -ούτε ακόμη και οι απαράλλακτοι δίδυμοι- επειδή οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές και η νοημοσύνη τους συνεχώς εξελίσσεται. Για παράδειγμα, αν δυο άτομα διαθέτουν το ίδιο επίπεδο ισχυρής γλωσσικής νοημοσύνης, το ένα μπορεί να είναι καλύτερο στην ανάγνωση, ενώ το άλλο στο γραπτό λόγο.

Η εφαρμογή της θεωρίας του Gardner έχει αλλάξει πολλά δεδομένα. Η υιοθέτηση της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης από πολλούς εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο, έχει αλλάξει τον «χάρτη» της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, 25 χρόνια μετά την αρχική σύλληψή της. Έχει συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της τάξης, στην «αποποινικοποίηση» των εξεταστικών διαδικασιών και στην κατάργηση του «εργοστασιακού μοντέλου του σχολείου».-ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα