Πρωτοβουλία της «Συνύπαρξης» για Ειρήνη στο Αιγαίο

13:32 26/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «Συνύπαρξη», η Κίνηση Πολιτών για την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο είχε την πρωτοβουλία της συνεργασίας των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου και των απέναντι τουρκικών παραλίων για την δραστηριοποίηση της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα πρότεινε στο δήμαρχο Λέσβου και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τους οποίους αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» επισκέφτηκε την προηγούμενη

εβδομάδα, να προσκληθούν στη Μυτιλήνη δήμαρχοι γειτονικών Τουρκικών δήμων για φιλική επίσκεψη, να γίνει ανταλλαγή επισκέψεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, καθώς και αναθέρμανση των σχέσεων Επιμελητηρίων και άλλων συναφών πρωτοβουλιών, «που μπορούν να διασώσουν και να ενισχύσουν το κλίμα και τους δεσμούς που με κόπο έχουν οικοδομηθεί».

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός αντιπρότεινε να αναληφθεί πρωτοβουλία από όλους τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου και τους ομολόγους τους των τουρκικών παραλίων για έκφραση με κοινή τους δήλωση της ανάγκης να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η συνεργασία στην περιοχή. Η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου υποστήριξε την πρωτοβουλία του κ. Γαληνού, δεδομένης της έλλειψης δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» κατά την επίσκεψή της στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης συζήτησε μαζί τους και υπέβαλλε την εξής επιστολή :

«Είναι γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλει επί μία εικοσαετία η Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο για την προσέγγιση των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και ενθαρρύναμε δραστηριότητες που οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και σε ανάδειξη του αμοιβαίου οφέλους από την ανάπτυξη των διμερών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Σε συνεργασία με επιφανείς τοπικούς παράγοντες καλλιεργήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των επαγγελματικών, πολιτιστικών, αθλητικών κα. Οργανώσεων. Παράλληλα η Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο πρωτοστάτησε για την διευκόλυνση παροχής βίζας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Θεωρούμε ότι τα οφέλη, τόσο για την ειρηνική συνύπαρξη, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες των νησιών και των απέναντι ακτών, έχουν καταστεί πλέον προφανή.

Αυτές τις θετικές διαδικασίες έρχεται να διαταράξει η ένταση που πρόσφατα έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην καταστραφεί ό,τι με κόπο οικοδομήθηκε σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Σε αυτή τη συγκυρία, θεωρούμε ότι οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Για παράδειγμα, η πρόσκληση στη Μυτιλήνη δημάρχων γειτονικών Τουρκικών δήμων για φιλική επίσκεψη, η ανταλλαγή επισκέψεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, η αναθέρμανση των σχέσεων Επιμελητηρίων και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες, μπορούν να διασώσουν και να ενισχύσουν το κλίμα και τους δεσμούς που με κόπο έχουν οικοδομηθεί. Η Συνύπαρξη είναι έτοιμη να συμβάλλει με την εμπειρία της σε ό,τι της ζητηθεί.

Έχουμε τη γνώμη ότι επιβάλλεται να μην αναμένουμε παθητικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Πιστεύουμε ότι σε τοπικό επίπεδο η επίθεση φιλίας είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται από τις απειλές και τα επικίνδυνα επεισόδια στην περιοχή.

Ελπίζουμε ότι θα μελετήσετε με εποικοδομητικό τρόπο τις προτάσεις μας. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συμβολή η οποία πιθανόν θα σας είναι χρήσιμη.»

Η Συνύπαρξη χαιρετίζει την συναντίληψη και την κατανόηση από τους δύο κορυφαίους λειτουργούς της Τ.Α. των θέσεών της, αλλά και τις πρωτοβουλίες τους να έλθουν σε συνεννόηση με τους απέναντι τούρκους ομολόγους τους, για να απαιτήσουν από κοινού την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Τα μέλη της Συνύπαρξης θα στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες της Τ.Α.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα