Πρώτο σε επεμβάσεις πρεσβυωπίας το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

13:47 24/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχεδόν καθημερινά, από την αρχή του 2018, γίνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης οι εξατομικευμένες επεμβάσεις αποκατάστασης της πρεσβυωπίας, που συνδυάζουν τη σύγχρονη τεχνολογία κατευθυνόμενης χειρουργικής και τη χρήση εμφυτευμάτων.
Πρόκειται για τη μέθοδο που ανέπτυξε επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Δ. Π. Θ., η οποία εφαρμόζεται βάσει των αναγκών του κάθε ατόμου, δήλωσε μιλώντας στο Δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας,

Γιώργος Λαμπίρης. «Δεν είναι μόνο μια μέθοδος, είναι μία φιλοσοφία στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας», ανέφερε συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπίρης, σημειώνοντας πως για την πρακτική εφαρμογή της γίνεται συνδυασμός όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, κυρίως των lasers και της χρήσης πολυεστιακών εμφυτευμάτων. «Αυτά συνιστούν μία εξειδικευμένη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια ενός συστήματος κατευθυνόμενης χειρουργικής, το οποίο βοηθάει τον χειρουργό να επέμβει στο μάτι με πολύ μεγάλη ακρίβεια», εξήγησε ο ίδιος. «Είχαμε φτάσει στο σημείο που είχαμε εξαντλήσει την οπτική ικανότητα του χειρουργού στις επεμβάσεις πρεσβυωπίας που κάναμε ως τώρα, χρειαζόμασταν ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, την οποία ο χειρουργός από μόνος του, συμβατικά, δεν είχε, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να δει τόσο καλά το χειρουργικό πεδίο», συμπλήρωσε ο κ. Λαμπίρης. Υπογράμμισε επίσης ότι «πλέον, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, κατευθυνόμενες και ψηφιακές, που κατευθύνουν τον χειρουργό, επιτυγχάνεται ακρίβεια σε ποσοστό δεκάτου του χιλιοστού και αυτό επιτρέπει ακόμα πιο εξειδικευμένες λύσεις στο πρόβλημα του πρεσβύωπα ασθενή. Σκοπός αυτής της εξατομικευμένης αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι να προσφέρουμε μία απόλυτα λειτουργική όραση χωρίς βοηθήματα (γυαλιά ή φακούς επαφής), ανάλογα με τις οπτικές ανάγκες του καθένα, αφού, άλλες οπτικές ανάγκες έχει κάποιος οδηγός ενός φορτηγού και άλλες ένας υπάλληλος γραφείου. Επιπλέον, βλέπουμε συνολικά τις ανάγκες του ατόμου, διορθώνοντας, εκτός από την πρεσβυωπία, και τα προβλήματα που πιθανόν έχει κάποιος με τη μακρινή του όραση», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δ. Π. Θ.
Η πρεσβυωπία αποτελεί εδώ και 8 χρόνια αντικείμενο επίσημου ερευνητικού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Δ. Π. Θ. και λόγω της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν γίνει οι περισσότερες επεμβάσεις πρεσβυωπίας από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο του Ε. Σ. Υ. της χώρας.
«Η εμπειρία αυτή και η διαθέσιμη τεχνολογία, στην οποία επενδύει το Δ. Π. Θ. και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να δίνουμε χειρουργική φροντίδα, η οποία θεωρείται υψηλού επιπέδου», σχολίασε ο κ. Λαμπίρης.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα