Πρ. Παυλόπουλος: Πρότυπο ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς (photos)

15:54 4/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ζαγορά, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, ως επίσημος προσκεκλημένος των εκδηλώσεων που γίνονται για τα 100 χρόνια του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Από τον χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς, την οποία επισκέφθηκε μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη, και στην σημασία της Ορθοδοξίας για το ελληνικό Έθνος, τονίζοντας τον ιδιαίτερο δεσμό που διακατέχει αυτή την σχέση και επισημαίνοντας πως αυτό δεν συνιστά διάκριση,

αλλά αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας.

«Είμαστε ως λαός και ως έθνος, ένας ανεξίθρησκος λαός. Ανεχόμαστε καθέναν και του παρέχουμε την ελευθερία να πιστεύει ό,τι νομίζει αλλά έχουμε το απόλυτο δικαίωμα ως Έλληνες να διακρίνουμε πάντοτε μέσα στην ιστορία μας, τον ιδιαίτερο δεσμό της Ορθοδοξίας με το Έθνος μας. Αυτό δεν συνιστά διάκριση. Συνιστά αναγνώριση ιστορικής αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο είναι μεγάλο στήριγμα η ευχή της Εκκλησίας και το μήνυμα της Ορθοδοξίας γενικότερα.
Αναφερόμενος στην πολιτιστική παρακαταθήκη που αποτελεί για την Ζαγορά και την ευρύτερη περιοχή, η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ένα λίκνο του νεοελληνικού διαφωτισμού, ένα λίκνο το οποίο αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος, το γεγονός ότι ουδέποτε το ελληνικό πνεύμα, που ούτως ή άλλως δημιούργησε τον δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, έχασε την επαφή του με τη Δύση ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια.

Σε αυτόν εδώ τον χώρο, χάρη στην ευλογημένη συνεργασία του Πατριάρχη Καλλίνικου του Γ’ δημιουργήθηκε αυτή η εστία, όχι μόνο σπουδών για τους νέους ανθρώπους της εποχής, αλλά και εστία πνεύματος μέσα από μια εντελώς πρωτοποριακή βιβλιοθήκη για τα δεδομένα της περιοχής» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να ξεχνά κανείς, όταν βρίσκεται στη Ζαγορά ότι από εκεί πέρασαν φυσιογνωμίες, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος και όπως ένας μεγάλος φιλόσοφος, ο Φίλιππος Ιωάννου.
«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη. Είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε ότι εκτός από αυτό το παρελθόν, έχουμε και πρέπει να έχουμε ένα ανάλογο μέλλον εμείς οι Έλληνες. Τούτος ο τόπος μπορεί να μας εμπνέει και σαν φάρος πνεύματος, και σαν εστία δημιουργίας, αλλά κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους χρόνους, σαν εστία ενότητας. Κυρίως τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες τις περάσαμε ενωμένοι. Πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν» τόνισε ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στη Ζαγορά του Πηλίου με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στις δέκα και μισή το πρωί και τον υποδέχτηκαν η Υφυπουργός Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης ενώ τιμές απέδιδαν αγήματα και η μπάντα της 1ης Στρατιάς, παρουσία πλήθους κόσμου.

Στη Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χάρισε στον κ. Παυλόπουλο την εικόνα του Οσίου μάρτυρος Τριαντάφυλλου, τοπικού αγίου, που θεωρείται προστάτης της περιοχής και τον χρυσό σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης

Στις 12 το μεσημέριστο δημαρχείο Ζαγοράς ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ζαγοράς- Μουρεσίου παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης αναφέρθηκε στην κοσμοπολίτικη κοινότητα των Ελλήνων και στους επιφανείς δασκάλους του Διαφωτισμού. Επισήμανε ότι οι Ζαγοριανοί κατανόησαν έγκαιρα την ανάγκη συνεργασιών και έτσι έστησαν τον συνεταιρισμό πρότυπο, που μέχρι σήμερα ανθεί. Επισήμανε όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς ανέγνωσε την απόφαση του Δ.Σ. για την αναγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη και του δόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και δώρα, μεταξύ των οποίων βιβλία.

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Ζαγοράς και τη δυναμική της στο εμπόριο αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες και εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ζαγορίν» και την θαυμάσια 100ετή πορεία του με τα εκλεκτά προϊόντα.

Ένας συνεταιρισμός πρότυπο

Τέλος στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς δόθηκε γεύμα προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου. Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του συνεταιρισμού που ιδρύθηκε από 199 παραγωγούς στις 27 Οκτωβρίου του 1916, τα βραβεία που έχει λάβει, τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν αναοδική πορεία και την προσπάθειά του να επενδύει συνεχώς σε νέες καλλιέργειες ενώ έχει υιοθετήσει την ολοκληρωτική καλλιέργεια για καλύτερη ποιότητα προϊόντων. Επισήμανε ότι παραμένει στόχος η ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της περιοχής και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους. “Σήμερα μπήκε μία ψηφίδα στην ιστορία της οργάνωσης και του τόπου, με την επίσκεψή σας κ. Πρόεδρε” τονισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάσκος.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους νόμους του 1915 που συνέβαλλαν στην δημιουργία των συνεταιρισμών με πρώτον αυτόν της Ζαγοράς. “Έχετε μεγάλη ιστορία και αντέχετε στο χρόνο. Έχετε πάρει στους ώμους σας την οικονομίας όλης της περιοχής”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Τόνισε ότι ο συνεταιρισμός αποτελεί παράδειγμα υγιους επιχειρηματικότητας και το μυστικό της επιτυχίας του έγκειται ότι ερμήνευσε σωστά τα μηνύματα για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος και εργάστηκαν με κανόνες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οικονομίας της αγοράς, αξιοποίησης της τεχνολογίας και στήριξης στο γνήσιο συνεταιριστικό πνεύμα”.
Τέλος ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία.

Κ. Αγοραστός: Η Ζαγορά δείχνει το δρόμο στο αύριο της συνεταιριστικής ιδέας.

Ο μοναδικός δρόμος για τη χώρα είναι η παραγωγή τόνισε για άλλη μια φορά από τη Ζαγορά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ζαγορά “της ιστορίας, του πολιτισμού, των αγώνων, αλλά πρωτίστως της παραγωγής”, κρατά εδώ και έναν αιώνα την ύπαιθρο ζωντανή. “Δείχνει το δρόμο για το αύριο, δίνει μήνυμα συνεργασίας, ρεαλισμού, υπευθυνότητας αλλά ένα μήνυμα ρηξικέλευθο ότι η κοινωνική ευημερία έρχεται μέσα από παραγωγή των υγειών δυνάμεων της εξωστρέφειας και της δημιουργίας. Αυτό το μήνυμα είναι ο μόνος δρόμος για το αύριο στη χώρα. Γιατί η κοινωνική ευημερία και παραγωγή πάνε μαζί κι όχι να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανέχειας της φτώχεις της πελατειακής διαδικασίας. Ένας είναι ο δρόμος η παραγωγή. Εμείς ως Περιφέρεια βοηθάμε να μείνει ο κόσμος και η Ζαγορά είναι η μόνη περιοχή που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει δουλειά και συνεργασία ο κόσμος μένει στον τόπο του. Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ότι αυτό συνεπάγεται σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορη δικαιοσύνη και βοήθεια στη δημιουργία για να υπάρχει προστιθέμενη αξία”, τόνισε ο κ. Αγοραστός

Keywords
Τυχαία Θέματα