HΠΑ και Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κρίση στη Συρία

15:28 4/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και θα περιλαμβάνει την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και θα επικεντρώνεται στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, ενδέχεται να ανακοινωθεί σύντομα, αν και από την πλευρά των ΗΠΑ ακούστηκαν εκτιμήσεις για υπαναχώρηση των Ρώσων.

Την πληροφορία αυτή για

τη συμφωνία, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Μάικλ Ράτνεϊ σε μια επιστολή του προς την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση που φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συμφωνία θα απαιτεί από τη Ρωσία να εμποδίζει τα πολεμικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης να βομβαρδίζουν περιοχές τις οποίες ελέγχει η αντιπολίτευση. Επίσης, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να αποσυρθούν από μια στρατηγικής σημασίας οδό ανεφοδιασμού στα βόρεια του Χαλεπιού.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα δράσουν συντονισμένα με τη Ρωσία εναντίον της Αλ Κάιντα, συνεχίζει η επιστολή, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επίσης θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των τρομοκρατών και των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκονται η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία… Όμως η τέχνη της διπλωματίας απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή της. Δεν μπορώ να σας πώ το πότε θα επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Μέχρι να θέσουμε τον τελευταίο λίθο… δεν θα μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα», συνέχισε.
Η Ρωσία «υπαναχώρησε» σε ορισμένα θέματα στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για τη συριακή κρίση, γεγονός που καθιστά αδύνατη προς το παρόν μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα όπου εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ίδιος, που βρίσκεται στο Χανγκτζόου της Κίνας για τη Σύνοδο Κορυφής της G20, επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θα ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το Χαντζόου της Κίνας όπου βρίσκεται, είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα 6/9/2016 με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, ώστε να συζητήσουν τις εναπομείνασες διαφορές τους στο ζήτημα της Συρίας.

«Όλοι ξέρουν πόσο περίπλοκο είναι αυτό το θέμα, λόγω των πολλών διαφορετικών δυνάμεων που εμπλέκονται. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να συναντηθούμε αύριο για να δούμε αν μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας σε ένα-δυο ζητήματα», εξήγησε.

«Απομένουν ακόμη δυο δύσκολα θέματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστούμε», είπε, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποια είναι τα «αγκάθια» που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα