Ποιος θα αναλάβει την επισκευή των σχολείων που υπέστησαν ζημιά από το σεισμό;

09:32 18/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα αποτελέσματα του μετασεισμικού ελέγχου που διενήργησε στα σχολεία αλλά και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια της Λέσβου παρουσίασε σήμερα στη Μυτιλήνη η ΑΕ Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέχθησαν 160 συνολικά κτίρια στην πλειοψηφία τους σχολεία από τα οποία τα 15 από αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Ωστόσο

προς το παρόν το έργο της Κτηριακές Υποδομές περιορίζεται σε αυτό τον έλεγχο όμως μπορεί να αναλάβει την μελέτη και αποκατάσταση των βλαβών εφόσον της ζητηθεί και αφού εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα από πού θα εξασφαλισθούν οι πόροι για τις απαραίτητες εργασίες και αν θα είναι έτοιμα τα σχολεία να δεχθούν τους μαθητές τους το Σεπτέμβρη, ερωτήματα που η παρούσα εκδήλωση δεν μπορούσε να απαντήσει.

H πρόεδρος της ΚΤΥΠ Ιωάννα Κοντούλη στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ΓΓ Αιγαίου, τόνισε ότι «οφείλουμε να δρούμε συνεργατικά για να έχουμε αποτελέσματα, οι Κτιριακές Υποδομές από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί και μέχρι και σήμερα ακόμα συνεχίζουν τους ελέγχους όπου μας ζητήθηκε».

Αποτελέσματα μετασεισμικών ελέγχων από την ΑΕ Κτιριακές Υποδομές

Έλεγχος σε σχολικά κτίρια και μονάδες υγείας πραγματοποιήθηκε σε όλο το νησί , εντοπίστηκαν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το σεισμό στην ευρύτερη περιοχή Πολιχντίτου και Πλωμαρίου αλλά και βλάβες που δεν είχαν προκληθεί από το σεισμό αλλά είναι σοβαρές όπως στο Κέντρο Υγείας Άντισσας που έχει υποστεί καθίζηση αλλά και εκτεταμένες ρηγματώσεις σε έναν τοίχο, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως σημείωσε μάλιστα η κυρία Κοντούλη έλεγχος σε δημόσια κτίρια στο νησί είχε γίνει και το 2005 και τα τότε ευρήματα παραδόθηκαν στις τότε τοπικές αρχές.

Ο μετασεισμικός έλεγχος κατατάσσει σε πέντε κατηγορίες τα κτίρια ανάλογα με τα ευρήματα των αυτοψιών. Συγκεκριμένα από τα 160 κτίρια που ελέχθησαν 77 δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα, κατατάσσονται στην κατηγορία Α και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 47 κτίρια κατατάσσονται στην κατηγορία Β που σημαίνει ότι είναι ασφαλή στη χρήση με μικρές επισκευαστικές εργασίες. 12 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν και ανήκουν στην κατηγορία Γ και τρία κτίρια έχουν τις σοβαρότερες βλάβες και ανήκουν στην κατηγορία Δ. Δύο από αυτά είναι σχολεία και συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία Πολιχνίτου και Πλαγιάς που υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό . Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ένα εξωτερικό γυμναστήριο στο 2ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης που οι βλάβες του όμως προϋπήρχαν και οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν ότι θα γκρεμιστεί. Και φυσικά το σχολείο της Βρίσας που κατατάσσεται στην κατηγορία ΣΤ και πρέπει να γκρεμιστεί και να ανοικοδομηθεί.

Τα σχολεία τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν πρώτα δεν αντιμετωπιστούν οι βλάβες που εντοπίστηκαν εκτός από τα δημοτικά Πολιχνίτου και Πλαγιάς είναι τα δημοτικά σχολεία 1ο Πλωμαρίου και Μεγαλοχωρίου , τα νηπιαγωγεία Μεγαλοχωρείου, Τρύγωνα, Πολιχνίτου καθώς και το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου. Επιπλέον σε 15 σχολικές μονάδες εντοπίστηκαν μικρότερα προβλήματα σε σχολικές αίθουσες που χρειάζονται μικροεπεμβάσεις.

Πολλά τα προβλήματα

Η δημοτική αρχή η οποία έχει και την ευθύνη των σχολείων θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου το Σεπτέμβρη να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια . Ωστόσο οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται ότι κάποια από αυτά δεν θα είναι έτοιμα όπως το δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου. Ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Καλαθάς στην ενημερωτική συνάντηση εξέφρασε τους φόβους του ότι «οι εργασίες δε θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβρη και στο σχολείο δεν επαρκεί αύλειος χώρος για να τοποθετηθούν λυόμενες αίθουσες» ζητώντας να ενημερωθεί για το σχεδιασμό που υπάρχει για να στεγαστούν πάνω από 155 παιδιά της περιοχής. Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του σχολείου Ανδρέας Δελής τόνισε ότι «το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών είναι περίπου μισό εκατομμύριο που με αυτά τα χρήματα αν γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες μελέτες θα μπορέσει να επισκευαστεί το σχολείο».

Ο δήμος καλείται να αποφασίσει

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε ότι θα αιτηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και το κόστος αποκατάστασης των βλαβών ενώ θα ζητήσει και τη συνδρομή της περιφέρειας. Ωστόσο με προσωπικές επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία έχει ήδη ζητήσει χρηματοδότηση του δήμου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που προκύπτουν.

Τη διάθεση της περιφέρειας στο δήμο εφόσον της ζητηθεί, έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βαλσαμίδης ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν οι πόροι και να ανατεθεί το όλο έργο στην ΚΤΥΠ λόγω της εμπειρίας που έχει και της διαδικασίας που ακολουθεί.

Ο αντιδήμαρχος παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλης τόνισε ότι 200.000 ευρώ διατέθηκαν στις σχολικές επιτροπές (120.000 στην πρωτοβάθμια και 80.000 στην δευτεροβάθμια) προκειμένου να αντιμετωπιστούν μικρότερα προβλήματα χαμηλού κόστους στα σχολεία.

Ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Κατσαρός τόνισε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης εφόσον χρηματοδοτηθεί.

Σε σύσκεψη στο δήμο θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες που θα ακολουθηθούν προκειμένου εγκαίρως να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα σχολεία, και να είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη ενώ όπου δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες να γίνει τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών .

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα